Cursuscode: AB024

Filosofie van de Zeven Hoofdzonden

Cursuscode: AB024

De zeven hoofdzonden, wie kent ze niet? Hoogmoed, Hebzucht, Lust, Jaloezie, Gulzigheid, Woede en Luiheid. We kijken naar deze klassieke hoofdzonden en hun tegenpolen. Wat is het? Wat maakt een hoofdzonde aantrekkelijk? Wat is er verkeerd aan? En welke deugd staat er tegenover? We maken een reis door de tijd van de antieke (Aristoteles) naar de middeleeuwse filosofie (Thomas van Aquino). We zoeken naar inzichten over de hoofdzonden in jodendom en christendom. En we kijken naar de verbeelding ervan in de literatuur (Dante) en in de schilderkunst (Bruegel, Bosch), maar ook in een hedendaagse film (o.a. Se7en). Welke hoofdzonde(n) heeft u of heeft u er geen?

Donderdag 28 februari 2019
4 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. Drs R. (Ria) den Dikken
Drs R. (Ria) den Dikken
Ria den Dikken is sinds 2001 docent Filosofie in het Voortgezet Onderwijs en vanaf 2006 als cursusdocent Filosofie verbonden aan de Volksuniversiteit Baarn. Een prachtige reactie van een van de cursisten van haar cursus ???Filosofie van de zeven hoofdzonden: "Eerst dacht ik: 'Deze zonde heb ik niet'. Maar nadat ik er door deze cursus dieper over na ben gaan denken, besef ik dat ik er toch last van heb!" De meest gehoorde reactie: "Deze cursus is zo actueel!"