Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Persoonlijke groei

Snellezen en geheugentraining
Snellezen en geheugentraining
Cursuscode: AB020

De methode van ‘Tweemaal sneller lezen en drie maal beter onthouden’ heeft een goede samenhang dankzij dezelfde basistechnieken. Snellezen laat de informatie die men leest sneller in zich opnemen. Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes, waarmee de weggezakte informatie snel en effectief wordt teruggehaald. Met de geheugentips leert u die informatie langer en slimmer onthouden. In deze actieve cursus leert u ten minste tweemaal zo snel lezen, terwijl u de informatie toch goed opneemt. U leert efficiënter onthouden en tevens een uiterst handige manier om notities te maken.

Lesmateriaal wordt uitgereikt tijdens de eerste les. Hiervoor wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd, contant af te rekenen bij de docent. (In het programmaboekje staat per ongeluk € 12,00, maar dit moet € 5,00 zijn.

Meer informatie
Donderdag 4 oktober 2018
3 lessen van 2,5 uur
Prijs: € 45,00
Dhr. (Ary) Velstra
19:15 - 21:45
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Lachyoga en geluk
Lachyoga en geluk
Cursuscode: AB070

Lachen is goed voor uw lijf en voor uw hoofd. Gelukshormonen worden in werking gezet en het verstand gaat op nul. Lachyoga is  stressverlagend, het verhoogt de weerstand, verdiept de ademhaling en is goed voor de bloeddruk en het humeur. Resultaat: lichamelijk en geestelijk voelt men zich helemaal ontspannen en vitaal! We oefenen voornamelijk staand, maar oefeningen kunnen zeker ook zittend worden gedaan. Ervaring is niet nodig: iedereen is welkom.

Meer informatie
Donderdag 18 oktober 2018
1 workshop van 1,5 uur
Prijs: € 15,00
Mw. A. (Agnes) van der Werf
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Filosofie van de Zeven Hoofdzonden

De zeven hoofdzonden, wie kent ze niet? Hoogmoed, Hebzucht, Lust, Jaloezie, Gulzigheid, Woede en Luiheid. We kijken naar deze klassieke hoofdzonden en hun tegenpolen. Wat is het? Wat maakt een hoofdzonde aantrekkelijk? Wat is er verkeerd aan? En welke deugd staat er tegenover? We maken een reis door de tijd van de antieke (Aristoteles) naar de middeleeuwse filosofie (Thomas van Aquino). We zoeken naar inzichten over de hoofdzonden in jodendom en christendom. En we kijken naar de verbeelding ervan in de literatuur (Dante) en in de schilderkunst (Bruegel, Bosch), maar ook in een hedendaagse film (o.a. Se7en). Welke hoofdzonde(n) heeft u of heeft u er geen?

Meer informatie
Donderdag 28 februari 2019
4 lessen van 2 uur , om de 2 weken.
Prijs: € 50,00
Mw. Drs R. (Ria) den Dikken
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Gezichtsyoga met een stralende lach

Het gezicht kent ongeveer 52 spieren. Wanneer deze op de juiste manier getraind worden, verminderen de gezichtsspanning en de nek- en oogspanning. Het is bovendien een veilige, doeltreffende en ontspannen manier om de rimpelvorming tegen te gaan. Het verwijdert helaas geen lijnen, maar kan de neerwaartse spiraal van veroudering wel degelijk veranderen. Het doet namelijk de stevigheid van de vezels van de gezichtsspieren toenemen. En de stralende lach geeft de finishing touch.

Desgewenst kunt u na afloop enkele oefeningen meekrijgen op papier. De kosten hiervoor zijn naar schatting € 1,50 en kunt u afrekenen met de docent.

Meer informatie
Donderdag 21 maart 2019
1 workshop van 1,5 uur
Prijs: € 15,00
Mw. A. (Agnes) van der Werf
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >