Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Venster op het Midden-Oosten

Arabische lente en de relatie met IS

Er is al veel gezegd en geschreven over het verloop van de Arabische Lente. Minder aandacht was (en is) er voor de relatie tussen de Arabische opstanden en het ontstaan van Islamitische Staat (IS). Hoe ziet die relatie eruit? Wat was in het bijzonder de rol van het Syrische regime, dat maar al te gretig "It's me or the terrorists" als leuze voerde? Is met de val van het 'kalifaat' ook een einde gekomen aan IS of moet de wereld zich opmaken voor een IS2.0?

Paul Aarts doceerde van 1983-2014 internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten en in het bijzonder Iran en Saoedi-Arabië. Hij publiceerde o.a. Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (samen met Carolien Roelants), neemt actief deel aan het publieke debat en geeft regelmatig interviews op radio en tv.

Meer informatie
Woensdag 16 januari 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs P. (Paul) Aarts
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Combi ticket (A060, A062, A064, A066): Venster op het Midden Oosten

Voor beschrijving zie lezingen:


A060: Arabische lente en de relatie met IS
A062: Moslims in Nederland: balanceren tussen fatwa’s en Nederlandse gewoontes
A064: Iran: Door de Eeuwen heen
A066: Van Sultan via Ataturk naar Erdogan

Meer informatie
Woensdag 16 januari 2019
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 87,50
Dhr. Diversen
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Iran: vroeger en nu
Iran: vroeger en nu
Cursuscode: A064

Iran ligt van oudsher op het kruispunt van de grote Euraziatische handelsroutes en heeft veel van de buurculturen overgenomen, zelf verder ontwikkeld en doorgegeven. Het vormde de draaischijf tussen Oost en West en beïnvloedde daarmee de ontwikkelingen op velerlei terrein. De Iraanse bloei, met zijn dalen, eindigde rond 1700. Vanaf 1800 werd het land een speelbal van Engeland en Rusland en na de Tweede Wereldoorlog een pion van de Verenigde Staten. Na de Islamitische revolutie van 1997 is het land zich opnieuw aan het uitvinden.

Hans Alles studeerde In 1982 af aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie Afrikaanse geschiedenis. Na verschillende historische publicaties over Afrika verschoof zijn aandacht van lieverlede naar de geschiedenis van West-Azië (vanaf 3000 v.Chr.), de zijderoute, Iran en Centraal-Azië, en de Europese Middeleeuwse geschiedenis.

Lesmateriaal: Syllabus € 2,50, af te rekenen bij de docent.

Meer informatie
Donderdag 24 januari 2019
2 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 29,00
Dhr. Drs H. (Hans) Alles
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Van Sultan via Ataturk naar Erdogan

De Turkse president Erdogan wordt wel de nieuwe ‘sultan’ genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkse staatsbestel zo’n machtige positie verwerven?  Na een korte beschrijving van de recente geschiedenis van het land wordt het handelen van president Erdogan in historisch perspectief geplaatst. Hoe heeft hij zich van een algemeen gerespecteerd politicus tot een autocratisch leider kunnen ontwikkelen? In welke politieke context zijn Erdogan en zijn AK Partij eigenlijk komen bovendrijven? Welke rol heeft het leger daarbij gespeeld? Vervolgens wordt ingegaan op de relaties van Turkije met het Westen en met zijn buurlanden. Waarom is de verhouding met Europa vaak zo moeizaam? Welke invloed hebben het verdeelde Cyprus en de band met Israël op de internationale betrekkingen? Waarom zijn een eeuw geleden de Armeniërs en Grieken uit het land verdreven? Hoe is de strijd van de Koerden voor meer rechten verlopen, en wat is de invloed van de (burger)oorlogen in Irak en Syrië daarop? Wat zijn Alevieten en waarom voelen zij zich gediscrimineerd?

Peter van der Brugghen is sociaal geograaf en komt al meer dan 30 jaar regelmatig in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Afgelopen jaren heeft hij aan verschillende Volksuniversiteiten cursussen en lezingen gegeven over de Balkan en de voormalige Sovjet Unie. Ook de ontwikkelingen in Turkije volgt hij al decennia en hij heeft recent een literatuurstudie gedaan naar de geschiedenis van het land en de achtergronden van de politiek van Erdogan.

 

Meer informatie
Maandag 4 februari 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 29,00
Dhr. Drs P. (Peter) van der Brugghen
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Moslims in Nederland: balanceren tussen fatwa's en Nederlandse gewoontes

Waarom is de Nederlandse gewoonte van handen schudden zo’n heikel onderwerp voor moslims? Worden moslimvrouwen gedwongen een hoofddoek te dragen of is het eigen keuze? Wat vinden moslimvrouwen zélf van die hoofddoek? Wat is de kijk van jonge moslims op de verhouding tussen mannen en vrouwen? Is de islamitische traditie star en niet in staat zich aan te passen aan de Nederlandse maatschappij? Deze en andere vragen komen aan bod in de twee lezingen over jonge moslims en hun religieuze praktijken. De lezingen zijn gebaseerd op interviews met jongvolwassen moslims in Nederland en belichten bovenstaande vragen vanuit hun perspectief.

Annemeik Schlatmann (1960) deed na haar studie Arabische taal en Culturen Midden-Oosten onderzoek naar de invloed van shi'itische religieuze regelgeving op het leven van shi'itische moslimjongeren in Nederland. Haar dissertatie is getiteld 'Shi'i Muslim youth in the Netherlands; Negotiating fatwas and rituals in the Dutch context'.

Meer informatie
Donderdag 14 maart 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 29,00
Mw. Dr (Annemeik) Schlatmann
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >