Cursuscode: A066

Van Sultan via Ataturk naar Erdogan

Cursuscode: A066

De Turkse president Erdogan wordt wel de nieuwe ‘sultan’ genoemd. Hoe kon zijn moslimpartij in het seculiere Turkse staatsbestel zo’n machtige positie verwerven?  Na een korte beschrijving van de recente geschiedenis van het land wordt het handelen van president Erdogan in historisch perspectief geplaatst. Hoe heeft hij zich van een algemeen gerespecteerd politicus tot een autocratisch leider kunnen ontwikkelen? In welke politieke context zijn Erdogan en zijn AK Partij eigenlijk komen bovendrijven? Welke rol heeft het leger daarbij gespeeld? Vervolgens wordt ingegaan op de relaties van Turkije met het Westen en met zijn buurlanden. Waarom is de verhouding met Europa vaak zo moeizaam? Welke invloed hebben het verdeelde Cyprus en de band met Israël op de internationale betrekkingen? Waarom zijn een eeuw geleden de Armeniërs en Grieken uit het land verdreven? Hoe is de strijd van de Koerden voor meer rechten verlopen, en wat is de invloed van de (burger)oorlogen in Irak en Syrië daarop? Wat zijn Alevieten en waarom voelen zij zich gediscrimineerd?

Peter van der Brugghen is sociaal geograaf en komt al meer dan 30 jaar regelmatig in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Afgelopen jaren heeft hij aan verschillende Volksuniversiteiten cursussen en lezingen gegeven over de Balkan en de voormalige Sovjet Unie. Ook de ontwikkelingen in Turkije volgt hij al decennia en hij heeft recent een literatuurstudie gedaan naar de geschiedenis van het land en de achtergronden van de politiek van Erdogan.

Maandag 4 februari 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. Drs P. (Peter) van der Brugghen
Drs P. (Peter) van der Brugghen