Cursuscode: A062

Moslims in Nederland: balanceren tussen fatwa's en Nederlandse gewoontes

Cursuscode: A062

Waarom is de Nederlandse gewoonte van handen schudden zo’n heikel onderwerp voor moslims? Worden moslimvrouwen gedwongen een hoofddoek te dragen of is het eigen keuze? Wat vinden moslimvrouwen zélf van die hoofddoek? Wat is de kijk van jonge moslims op de verhouding tussen mannen en vrouwen? Is de islamitische traditie star en niet in staat zich aan te passen aan de Nederlandse maatschappij? Deze en andere vragen komen aan bod in de twee lezingen over jonge moslims en hun religieuze praktijken. De lezingen zijn gebaseerd op interviews met jongvolwassen moslims in Nederland en belichten bovenstaande vragen vanuit hun perspectief.

Annemeik Schlatmann (1960) deed na haar studie Arabische taal en Culturen Midden-Oosten onderzoek naar de invloed van shi'itische religieuze regelgeving op het leven van shi'itische moslimjongeren in Nederland. Haar dissertatie is getiteld 'Shi'i Muslim youth in the Netherlands; Negotiating fatwas and rituals in the Dutch context'.

Donderdag 14 maart 2019
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. Dr (Annemeik) Schlatmann
Dr (Annemeik) Schlatmann
Annemeik Schlatmann (1960) zegde in 2001 haar loopbaan in de dienstverlening vaarwel en begon aan een studie Arabische taal en Culturen Midden Oosten aan de Universiteit Utrecht. Ze behaalde haar Masterdiploma in 2007 (cum laude) met een scriptie over religieus leiderschap in de shi???itische islam. Aan de Universiteit Utrecht, Departement Filosofie en Religiewetenschappen, deed zij vervolgens onderzoek naar de invloed van shi???itische religieuze regelgeving op het leven van shi???itische moslimjongeren in Nederland, waarop ze in juni 2016 promoveerde. Haar dissertatie is getiteld ???Shi???i Muslim youth in the Netherlands; Negotiating fatwas and rituals in the Dutch context???.