Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Onze Regio

Ga mee naar het Pinetum Hilversum en het Raadhuis in Naarden. Of beleef de geschiedenis van de Gooise zandafgravingen. Ook is een excursie gepland naar de Winkel van Givaudan, een wereld van geur en smaak.

Excursie  Pinetum Blijdestein, Hilversum

Het Pinetum Blijdenstein (Van der Lindenlaan 125 in Hilversum) bevat een wereldberoemde verzameling coniferen. De tuin werd aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door Benjamin Willem Blijdenstein, directeur van de Twentsche Bank in Amsterdam. Historicus Pieter Hoogenraad, oud-bestuurslid van de Stichting Pinetum Blijdenstein, vertelt u over de geschiedenis van de botanische tuin en over de bijzondere bomen die er staan. Na de lezing neemt hij u mee met een rondleiding door de tuin.

Meer informatie
Woensdag 25 september 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Hoogenraad
14:00 - 16:00
Locatie: Pinetum Blijdenstein (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Stadswandeling Hilversum: media & architectuur

Hilversum is niet alleen dé mediastad van Nederland, maar ook een stad met een rijke architectuurgeschiedenis. Tot in de negentiende eeuw is Hilversum een dorp van geringe betekenis. Het komt tot bloei na de aansluiting op het spoornet. Hilversum veranderde in een aantrekkelijke woonplaats voor rijke Amsterdammers, die hier prachtige villa´s laten bouwen. Ook wordt Dudok aangesteld als stadsarchitect en bouwen de omroepen vanaf het begin spraakmakende studiocomplexen. Deze traditie loopt door tot in onze tijd. Zo is enkele jaren geleden het inmiddels al beroemde Instituut voor Beeld en Geluid gebouwd. Deze wandeling zal u een goed beeld geven van de bijzondere Hilversumse geschiedenis en architectuur.  Zo wordt een aantal prachtige villawijken bezocht en komen we langs het wereldberoemde raadhuis en een aantal oude studiogebouwen. Ook de spraakmakende recente architectuur op het Mediapark krijgt aandacht.

Startpunt: voor het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1 te Hilversum

Meer informatie
Dinsdag 5 november 2019
1 excursie van 2,5 uur aanvangstijd 13:00
Prijs: € 15,00
Dhr. (Norman) Vervat
13:00 - 15:30
Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Geschiedenis van Naarden
Geschiedenis van Naarden
Cursuscode: AB089

Wat is er in de laatste ruim 1200 jaar zoal gebeurd in het Gooi en waarom ? In de geschiedenis van ’t Gooi staat Naarden centraal; zij was lange tijd veruit de belangrijkste plaats in dit gebied. Welke invloed hebben graaf Wichmann, het Sint Vitusklooster, Godelinde,  Floris V, de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de zwarte dood en graaf Willem V op ’t Gooi en de bouw van de vesting Naarden op de huidige plek? Wat betekenen de 80-jarige oorlog, Lambertus Hortensius, de Spaanse Moord voor de herbouw van het vernielde Naarden? Wat zijn de gevolgen van de Gouden Eeuw, het Rampjaar, de Fransen, Bommen Berend, Michiel de Ruyter, de Hollandse waterlinie, prins Willem III voor de bouw van het huidige Naarden?

Meer informatie
Dinsdag 5 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. R. (Ruud) van Iterson
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Gooise zandafgravingen
Gooise zandafgravingen
Cursuscode: AB091

De zandgronden van ’t Gooi zijn eeuwenlang populair geweest als delfstof. In de middeleeuwen begon het al met talloze grind- en leemkuilen op de heide. Bij Naarden, Bussum en ’s-Graveland zijn grote oppervlakten afgezand en ook Huizen kent een paar flinke groeven. In 2008 en 2015 heeft Sander Koopman onderzoek gedaan naar de afzandingen in ’t Gooi. De resultaten hiervan worden gepresenteerd in deze lezing, waarin u nader kennis maakt met het unieke zanderijenlandschap in het Gooi en de ontstaanswijze ervan.

 

Meer informatie
Dinsdag 12 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs S. (Sander) Koopman
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Vluchtelingen in Gooise Meren

In de afgelopen jaren zijn veel vluchtelingen naar Nederland gekomen en een deel daarvan heeft in Gooise Meren een woning gekregen. De groep, die voornamelijk uit Syriërs en Eritreeërs bestaat, timmert hard aan de weg om hier een veilig leven op te bouwen.Veel mensen uit onze gemeente vinden het moeilijk om contacten met deze vluchtelingen te leggen door een gebrek aan kennis van hun achtergronden en situatie. En verder belemmert de beperkte taalvaardigheid in het Nederlands van de vluchteling de communicatie.Aangezien het zo belangrijk voor de integratiebevordering is elkaar beter te begrijpen, is goed als meer bekend is over de vluchtelingen in onze buurt:  Waar woonden zij, wat was hun beroep en hoe zag hun leven eruit voordat zij vluchtten? Wat hebben zij meegemaakt en wat raakten zij kwijt? Met welke verwachtingen kwamen zij in Nederland en wat hebben zij sinds hun komst moeten doen om hier een leven op te bouwen? Welke eisen stelt ons land en de gemeente? Hoeveel vluchtelingen zijn er in onze gemeente en waar komen zij vandaan? Hoe gaat het nu met deze mensen?

Meer informatie
Donderdag 14 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. E. (Evelyn) Hasperhoven
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

Folder najaar 2019

 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl