Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Muziek Academie

Muziek Academie

Er staat weer veel muziek op het programma, over baanbrekende werken van Beethoven, Berlioz en Händel. Lezingen die worden gegeven in het Olavhuis in Bussum. Actueel zijn de twee avonden waarin het hele verhaal van The Beatles wordt verteld, 50 jaar na het uiteenvallen van deze wereldband. De folder met een compleet programma-overzicht vindt u onderaan de pagina.

Händel: Messiah 2, lijden en opstanding

Het tweede deel uit Händels fameuze ‘Messiah’ refereert aan het ‘Lam Gods’, het lijden en de overwinning op de dood. Dit deel past derhalve het beste in de Passietijd. De gekozen teksten zijn voornamelijk profetisch van aard: ze komen niet uit de evangeliën maar grotendeels uit het Oude Testament. Händel volgt subliem en zeer beeldend, met behulp van zijn lyrische en dramatische talent, de gang van Christus’ lijden naar de opstanding. In de lezing staan we stil bij de kernmerken van de stijl die componisten als Händel en Bach gebruikten om de tekst het volle pond te geven. In een nauwgezette reconstructie horen we het klankbeeld en de interpretatie die Händel voor oren had.

Er is een combi-ticket voor twee lezingen over Händel (AB082/88) voor een gereduceerde prijs.

Meer informatie
Woensdag 1 april 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:30
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Bakker
14:30 - 16:30
Locatie: Kapel Olavhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
All you need to know about the Beatles

Een performance van twee avonden, waarin muzikant Peter Vorrink ‘alles' vertelt en laat horen en zien over The Beatles. Aan de hand van zelden vertoonde videobeelden en foto’s neemt hij je mee door het Beatles-tijdperk, langs al hun albums, hun hoogte-, maar ook dieptepunten. Hij gaat onder meer in op de toenmalige, soms experimentele studio-opnametechnieken. We horen de verschillen in componeren tussen John Lennon en Paul McCartney en hun inspiratiebronnen, waaronder ook Bach. Ook de invloed van The Beatles op anderen in de popmuziek, de mode en zelfs op de politiek, en legendes en mysterieuze details, zoals de tijdelijke snor van Paul komen aan bod. En natuurlijk speelt Peter ook live op zijn gitaar. De eerste avond ligt de nadruk op het ontstaan van de band, de Beatlemania, veel optredens en het uitbrengen van twee albums per jaar. De tweede avond gaat over de studio-jaren vanaf Sergeant Pepper in 1967 tot het uiteenvallen in april 1970, precies 50 jaar geleden, waar de nadruk ligt op hun muzikale ontwikkeling en invloed op anderen.

Meer informatie
Woensdag 15 april 2020
2 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 25,00
Dhr. P. (Peter) Vorrink
19:30 - 22:00
Locatie: Theater DeMess (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Schubert, zijn melodieën, zijn muziek

Franz Schubert (1797-1828) was misschien wel de eerste zelfstandig scheppende componist; zijn werk werd destijds weinig uitgevoerd. Hij had nog geen publiek: de aristocratie en de kerk waren zijn toehoorders niet meer en de burgerij nog niet. Hij was een componist tussen de klassen en aangezien hij (nog) geen publiek had werden er Schubertiaden georganiseerd: kamerconcerten in kleine kring. In de lezing van Olga Franssen luisteren we naar zijn heerlijke melodieën, zijn originele strijkkwartetten en voor wie wil, zingen we het Ave Maria mee dat Olga op haar gitaar zal begeleiden.

Meer informatie
Donderdag 31 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Mw. O. (Olga) Franssen
14:00 - 16:00
Locatie: Kapel Olavhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Händel: Messiah 1, advent en geboorte

Handels ‘Messiah’ behoeft nauwelijks nog introductie, gelet op de talloze uitvoeringen en de onverflauwde populariteit van het werk. Hoewel er een ‘traditie’ is ontstaan om het werk in zijn geheel aan kerstmis te koppelen, houdt alleen het eerste deel verband met advent en geboorte. En wat die ‘introductie’ betreft: hoe zit het werk eigenlijk in elkaar, vanwaar die niet aflatende magie? Tijdens deze lezing zoemen we in op Händels vakmanschap en de cruciale relatie tussen tekst en muziek.

Er is een combi-ticket voor vier lezingen, over Händel, Beethoven en Berlioz (AB082/83/86/88) voor een gereduceerde prijs.

Meer informatie
Woensdag 4 december 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:30
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Bakker
14:30 - 16:30
Locatie: Kapel Olavhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Beethoven, 250ste geboortejaar, 5e symfonie als icoon

In 2020 wordt wereldwijd één van de grote kunstenaars uit de Europese cultuurgeschiedenis geëerd, Ludwig van Beethoven. In deze lezing zal zijn iconische Vijfde symfonie centraal staan, een muzikale mijlpaal zonder weerga met verstrekkende gevolgen voor het verdere verloop van de muziekgeschiedenis. Wat maakt dit werk zo bijzonder? De symfonie zal in een bredere context van Beethovens oeuvre en de muziekgeschiedenis worden geplaatst. We zoemen in op de karakteristieke opbouw van het werk dat het spannende verhaal vertelt van classicistische beheersing, verlichtingsidealen en nakende Romantiek.

Meer informatie
Woensdag 5 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:30
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Bakker
14:30 - 16:30
Locatie: Kapel Olavhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Folders Downloaden

 

  
 
U kunt deze folders downloaden op uw eigen computer door op de afbeelding te klikken.
 
Voor de folder van Najaar 2019 KLIKT U HIER.
 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl