Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Persoonlijke Ontwikkeling

Ruimte in agenda en mailbox
Ruimte in agenda en mailbox
Cursuscode: AB028

Sinds de coronacrisis zijn we digitaler dan ooit. Appgroepen vol berichten, mailboxen en online meetings zijn onderdeel van het nieuwe normaal. Maar hoe houd je overzicht in die brij van informatie? Hoe hou je werk- en privétijd gescheiden als je thuis moet werken? Hoe werk je efficiënt? Als je gek wordt van je mailbox, niet meer geleefd wilt worden door je agenda en meer tijd voor je zelf wilt overhouden, dan is deze workshop van Marit Fakkeldij van Opgeruimd Advies voor jou. Een praktische training waarin je met je eigen agenda en mailbox aan de gang gaat en aan het einde al concreet resultaat hebt geboekt. Heb je de smaak te pakken, en wil je ook een georganiseerde administratie en meer inzicht in je financiële situatie? Doe dan ook de tweede workshop Ruimte in huis en hoofd.

Meer informatie
Maandag 25 januari 2021
2 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Mw. M. (Marit) Fakkeldij
19:30 - 22:00
Locaties: Bibliotheek Bussum, Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Het Woord Voeren
Het Woord Voeren
Cursuscode: AB011

 

Een speech houden, een woord van dank uitspreken of een inleiding geven: het kan je zomaar overkomen dat je het woord moet voeren. Voor de vereniging, voor de leesclub of voor je werk. Ook in andere situaties kan het voorkomen dat je een idee moet uitleggen, instructies moet geven of mensen ergens van moet zien te overtuigen. Hoe zorg je er dan voor dat het allemaal goed overkomt? En hoe voorkom je dat je over je woorden struikelt, de draad kwijt raakt, in tijdnood komt of dat de aandacht verslapt? 
In de cursus ‘Het woord voeren.’ leer je met een mix van theorie en praktijkoefeningen om een gestructureerde en inspirerende presentatie te geven. Aan het eind van de cursus zal je goed voorbereid en zelfbewust voor een groep staan en er naar uitzien om voortaan op een ontspannen wijze het woord te voeren.

 

Meer informatie
Maandag 25 januari 2021
6 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Mw. G. (Gisele) Noordzij
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Tweemaal sneller lezen driemaal sneller onthouden

In deze cursus leer je drie vaardigheden om meer te onthouden in minder tijd.
Snellezen laat je informatie die je leest sneller in je opnemen.
Geheugentraining leert je die informatie langer en slimmer onthouden. 
Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes waarmee je weggezakte informatie snel en effectief weer terughaalt. 
Snellezen
Verdubbel meetbaar uw leessnelheid met een goed begrip van de inhoud door het toepassen van de meest recente technieken op het gebied van snellezen. In deze intensieve snelleestraining leert u niet alleen sneller te lezen, maar ook hoofd- en bijzaken te scheiden en doeltreffend tot de kern van de zaak door te dringen. 
Mindmapping
We denken en praten allemaal sneller dan we kunnen schrijven. Vaak ontvangen we een overvloed aan informatie. Hoe kunt u nu op eenvoudige en heldere wijze notities maken zonder de kern van het verhaal te verliezen? Mindmapping is een creatieve denk- en notitiemethode, waarbij u het onderwerp centraal plaatst, om van daaruit een netwerk van sleutelwoorden en symbolen op te bouwen. Zo ontstaat een kaart (Map) van uw gedachtepatronen (Mind).
Geheugentraining
Als u uw geheugen scherp wil houden en technieken wilt leren om uw geheugen te verbeteren.
U leert de drie verschillende typen geheugen: het zintuigelijk geheugen, het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen. We leren geheugentechnieken zoals: een systeem om getallen te houden en het Roman Room of LOCI systeem om zaken in een bepaalde volgorde te onthouden.
Na deze actieve cursus kunt u, gegarandeerd, tenminste 2 maal zo snel lezen, terwijl u de informatie goed opneemt. U leert slimmer onthouden en een uiterst handige manier om notities te maken.
Lesmateriaal
Het lesmateriaal wordt door de docent uitgereikt tijdens de eerste les. Hiervoor wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd, contant af te rekenen de 1e les bij de docent.

Meer informatie
Donderdag 4 februari 2021
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 40,00
Dhr. A. (Ary) Velstra
19:15 - 21:45
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Tafeletiquette vroeger en nu
Tafeletiquette vroeger en nu
Cursuscode: AB042

Etiquette is weer helemaal terug. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat we weten hoe we een goede eerste indruk kunnen maken of op welke manier we relaties zorgvuldig kunnen ontvangen. Of hoe we aan tafel een goede gastheer/vrouw kunnen zijn. Het zijn vaak kleine weetjes waarmee wij ons zelfvertrouwen en onze uitstraling op het gebied van de sociale omgang kunnen vergroten. In de lezing op dinsdagavond 24 maart van Nahnya barones van Voorst tot Voorst komt u meer te weten over Tafeletiquette. Haar motto: ‘Regels zijn geen keurslijf, ze geven houvast.’

Meer informatie
Woensdag 10 februari 2021
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. N.E.M. (Nahnya) van Voorst tot Voorst
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Ruimte in huis en hoofd
Ruimte in huis en hoofd
Cursuscode: AB032

Herken je dit: Mijn huis lijkt steeds kleiner te worden, ik ben steeds vaker dingen kwijt… of: 
– Ik slaap slecht door alle dingen die er in mijn hoofd rondspoken…. of soortgelijke beklemmende gedachten? Het credo “opgeruimd staat netjes” kent iedereen, maar hoe krijg je dat praktisch voor elkaar? Marit Fakkeldij gaat met u aan de slag met het nemen van beslissingen over selectief bewaren en organiseren. Zij doet dit door het stellen van vragen en met simpele, maar o zo effectieve tips. En het mooiste is dat het je hierna weinig moeite zal kosten om huis en hoofd voortaan zo opgeruimd te houden.

Meer informatie
Maandag 1 maart 2021
2 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Mw. M. (Marit) Fakkeldij
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Ethiek
Ethiek
Cursuscode: AB041

Zijn alle culturen gelijkwaardig, of is de ene cultuur beter dan de andere? Kun je culturen überhaupt tegen elkaar afwegen? Moet je bij tolerantie echt alles tolereren, ook intolerante opvattingen? Wat is tolerantie eigenlijk? Hoezo is iets goed als het voor 'the greater good' is. Mag je individuele rechten zomaar overrulen? Wat telt meer: het recht van het individu of van de groep? Waarom telt niet alleen iemands goede bedoeling en zijn de gevolgen van iemands handelen wel degelijk van belang? In deze inleiding in de ethiek wordt u bevraagd op uw visie op wat goed is. Dit doen we aan de hand van het lezen van filosofische teksten die op de grote vragen in de ethiek ingaan.

Meer informatie
Donderdag 11 maart 2021
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 60,00
Mw. Drs R. (Ria) den Dikken
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Kunst als volksverheffing
Kunst als volksverheffing
Cursuscode: AB005

De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen zette zich in de vroeg twintigste eeuw in voor betere huisvesting van de arbeiders. Dit heeft geleid tot de vele bekende architecturale projecten van de Amsterdamse School waarbinnen architecten veelvuldig samenwerkten met beeldend kunstenaars als Hildo Krop en Theo Vos. De Maatschappij richtte zich ook op de ontwikkeling van eenieder. Dit heeft onder meer geleid tot de oprichting van de volksuniversiteiten waar men een leven lang kon (en kan) leren. De eerste Volksuniversiteit in Nederland werd in 1913 in Amsterdam opgericht. Een instelling die zich ook inzette voor de culturele verheffing van het volk was De Amsterdamse Vereniging Kunst aan het Volk die van 1903 tot 1928 bestond. Door middel van voorstellingen, lezingen en tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en toneel werd de arbeidersklasse liefde of interesse voor de kunsten bijgebracht. Ook in het straatbeeld van onder meer Amsterdam verscheen steeds meer beeldende kunst met het doel het volk te verheffen. De eerder genoemde Amsterdamse School is daar een prachtig voorbeeld van. In deze online lezing vertelt kunsthistorica Diana Kostman over deze boeiende periode in de kunstgeschiedenis. 

Meer informatie
Donderdag 22 april 2021
1 lezing van 1 uur aanvangstijd 20:30
Prijs: € 5,00
Mw. drs D. (Diana) Kostman
20:30 - 21:30
Locatie: Online bijeenkomst via Internet (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Enneagram
Enneagram
Cursuscode: AB026

Het Enneagram is een heldere manier om jezelf te leren kennen. Het is een psychologisch model dat uitgaat van 9 persoonlijkheidstypen. Het gaat er niet om je in een hokje te stoppen, maar om te laten zien door welke bril jij de wereld bekijkt. Het beschrijft 9 typen met hun patronen, sterke kanten en valkuilen. Als je weet welk type bij je past en wat je diepste drijfveren zijn, krijg je niet alleen meer compassie met jezelf, maar ook met anderen, omdat je beseft dat iedereen zijn “worsteling” in het leven heeft.

Meer informatie
Vrijdag 2 oktober 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Mw. M.E. (Margot) de Hoest
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Het Woord Voeren
Het Woord Voeren
Cursuscode: AB010

 

Een speech houden, een woord van dank uitspreken of een inleiding geven: het kan je zomaar overkomen dat je het woord moet voeren. Voor de vereniging, voor de leesclub of voor je werk. Ook in andere situaties kan het voorkomen dat je een idee moet uitleggen, instructies moet geven of mensen ergens van moet zien te overtuigen. Hoe zorg je er dan voor dat het allemaal goed overkomt? En hoe voorkom je dat je over je woorden struikelt, de draad kwijt raakt, in tijdnood komt of dat de aandacht verslapt? 
In de cursus ‘Het woord voeren.’ leer je met een mix van theorie en praktijkoefeningen om een gestructureerde en inspirerende presentatie te geven. Aan het eind van de cursus zal je goed voorbereid en zelfbewust voor een groep staan en er naar uitzien om voortaan op een ontspannen wijze het woord te voeren.

 

Meer informatie
Maandag 5 oktober 2020
6 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Mw. G. (Gisele) Noordzij
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Opruimen: agenda, email, administratie

Sinds de coronacrisis zijn we digitaler dan ooit. Appgroepen vol berichten, mailboxen en online meetings zijn onderdeel van het nieuwe normaal. Maar hoe houd je overzicht in die brij van informatie? Hoe hou je werk- en privétijd gescheiden als je thuis moet werken? Hoe werk je efficiënt? Als je

-           gek wordt van je mailbox; 

-           niet meer geleefd wilt worden door je agenda; 

-           meer tijd voor je zelf wilt overhouden; 

dan is deze workshop van Marit Fakkeldij van Opgeruimd Advies voor jou. Een praktische training waarin je met je eigen agenda en mailbox aan de gang gaat en aan het einde al concreet resultaat hebt geboekt. Heb je de smaak te pakken, en wil je ook een georganiseerde administratie en meer inzicht in je financiële situatie? Doe dan ook de tweede workshop Archiveren kun je leren & grip op geld.

Meer informatie
Maandag 5 oktober 2020
2 lessen van 2,5 uur , elke 4 weken aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Mw. M. (Marit) Fakkeldij
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >

Pagina's

Download Brochures
Compleet                          Muziek                          
    
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/