Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Natuur

Excursie  Pinetum Blijdestein, Hilversum

Het Pinetum Blijdenstein (Van der Lindenlaan 125 in Hilversum) bevat een wereldberoemde verzameling coniferen. De tuin werd aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door Benjamin Willem Blijdenstein, directeur van de Twentsche Bank in Amsterdam. Historicus Pieter Hoogenraad, oud-bestuurslid van de Stichting Pinetum Blijdenstein, vertelt u over de geschiedenis van de botanische tuin en over de bijzondere bomen die er staan. Na de lezing neemt hij u mee met een rondleiding door de tuin.

Meer informatie
Woensdag 25 september 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Hoogenraad
14:00 - 16:00
Locatie: Pinetum Blijdenstein (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Zonachtige en zware sterren, bronnen van alle chemische elementen

Een paar minuten na de oerknal, 13,8 miljard jaar geleden, bestond het universum voor ongeveer 3/4 uit waterstof en voor 1/4 uit helium. Uit waterstofwolken vormden zich de sterren.

Tijdens geboorte, leven en dood van de sterren ontstaan uit het oorspronkelijke waterstof de zwaardere elementen zoals silicium, aluminium, zink en ijzer. Hoe dat gaat zal Toon uitleggen aan de hand van kleurrijke plaatjes.

Zonachtige sterren worden aan het eind van hun leven witte dwergen en zware sterren worden neutronensterren of “zwarte gaten”. Het levenseinde van de ster gaat gepaard met enorme uitbarstingen van nieuw gevormde elementen. Deze elementen vormen de bouwstenen voor het leven op aarde en elders in ons heelal.

 

Meer informatie
Dinsdag 8 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs T. (Toon) Smit
14:00 - 16:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Evolutieleer, Charles Darwin of toch een ander?

Eeuwenlang geloofde Nederland dat Laurens Jansz. Coster de boekdrukkunst had uitgevonden. Zijn stad Haarlem eerde hem met een zes meter hoog standbeeld op de Grote Markt. Later bleek dat in werkelijkheid de Duitser Gutenberg de boekdrukkunst heeft uitgevonden. Zal het met Darwin ook zo gaan? Hij zou de scheppingsleer hebben vervangen door de evolutieleer, maar in werkelijkheid deden anderen dat. Hij zou het idee ‘natural selection’ hebben bedacht, maar in werkelijkheid bedacht iemand anders het. Zal Engeland het prominente graf van Darwin in Westminster Abbey handhaven, zoals Haarlem het standbeeld handhaaft van iemand die de boekdrukkunst niet uitvond?

Meer informatie
Donderdag 17 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. T. (Ton) Munnich
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Excursie KNMI, De Bilt
Excursie KNMI, De Bilt
Cursuscode: A036

Wegens grote belangstelling in 2017 herhalen wij deze excursie. Vanwege een langdurige verbouwing volgend jaar is dit voorlopig de laatste kans om een kijk te krijgen achter de schermen van KNMI. 

“De KNMI verwacht voor morgen………”. Hoe vaak heeft u dit gehoord? Bent u ook zo benieuwd hoe de KNMI tot zijn weersverwachtingen komt en hoe zo’n organisatie er uit ziet? Wij hebben een exclusieverondleiding kunnen boeken op 23 oktober voor onze volksuniversiteit! Deze is met name bedoeld voor belangstellenden in het weer. De rondleidingen worden verzorgd door voormalige medewerkers. De bezoeker krijgt een presentatie over het instituut met uitleg over zijn geschiedenis, de totstandkoming van de weersverwachting en het werk van de seismoloog. Wanneer het weer het toelaat, wordt op het meetterrein uitleg gegeven over waarneemapparatuur. In de prijs is een lunch inbegrepen. Het minimaal aantal deelnemers is 15 en het maximum 30.

Wat betreft vervoer is het de bedoeling dat we evenals in 2017 met een beperkt aantal auto’s gaan, die andere deelnemers tegen een redelijke vergoeding meeneemt. Zodra de deelnemerslijst bekend is, zal hierover een bericht hierover naar de deelnemers worden verstuurd. 

Meer informatie
Woensdag 23 oktober 2019
1 excursie van 4,5 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 29,00
10:00 - 14:30
Inschrijving geopend >
Folder najaar 2019