Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Landen en Volkeren

Eritrea en haar bevolking, daar en in Nederland

Eritrea is een mooi land met een verschrikkelijk regime. Vele vooral jonge mensen hebben daarom met gevaar voor eigen leven en dat van hun dierbaren dit land verlaten. Na een lange barre tocht is een deel van hen nu woonachtig in Nederland en probeert hier een bestaan op te bouwen.Dit valt niet mee, want ons land is zo volkomen anders dan Eritrea en hun leven was zo verschillend van het leven hier. Dit zorgt ervoor dat in Nederland een groot aantal vluchtelingen uit Eritrea hier in ons land niet goed kan aarden. Het leren van de taal en onze gebruiken leidt tot onzekerheid.

Als wij ervoor willen zorgen dat deze bevolkingsgroep beter gaat integreren, zullen we meer moeten weten over deze mensen en samen moeten werken met de Eritreeërs in ons land die wel lef hebben en een eigen bedrijf hebben opgezet, brugfiguur zijn of vertaler.Hoe meer wij van de Eritreeërs begrijpen hoe beter we ervoor kunnen zorgen dat deze mensen in ons land niet weer in de problemen terecht komen.

Ellen en Evelyn van TWiNburgering zijn 12 jaar actief in het Gooi en verzorgen lesprogramma’s om vluchtelingen i.s.m. vele anderen te begeleiden naar duurzame participatie en werk. Zij willen samen met vluchtelingen uit Eritrea u graag informatie geven over Eritrea en haar bevolking. Wat levert die kennis ons op voor de omgang met deze mensen in ons land?

Meer informatie
Donderdag 19 maart 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. E. (Evelyn) Hasperhoven
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Vluchtelingen in Gooise Meren

In de afgelopen jaren zijn veel vluchtelingen naar Nederland gekomen en een deel daarvan heeft in Gooise Meren een woning gekregen. De groep, die voornamelijk uit Syriërs en Eritreeërs bestaat, timmert hard aan de weg om hier een veilig leven op te bouwen. Veel mensen uit onze gemeente vinden het moeilijk om contacten met deze vluchtelingen te leggen door een gebrek aan kennis van hun achtergronden en situatie. En verder belemmert de beperkte taalvaardigheid in het Nederlands van de vluchteling de communicatie. Omdat het belangrijk voor de integratie is elkaar beter te begrijpen, is het goed als er meer bekend is over de vluchtelingen in onze buurt:  Waar woonden zij, wat was hun beroep en hoe zag hun leven eruit voordat zij vluchtten? Wat hebben zij meegemaakt en wat raakten zij kwijt? Met welke verwachtingen kwamen zij in Nederland en wat hebben zij sinds hun komst moeten doen om hier een leven op te bouwen? Welke eisen stelt ons land en de gemeente? Hoeveel vluchtelingen zijn er in onze gemeente en waar komen zij vandaan? Hoe gaat het nu met deze mensen? Er worden Eritrese hapjes geserveerd à € 2,50.

Meer informatie
Donderdag 14 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. E. (Evelyn) Hasperhoven
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Supermacht China: een bedreiging voor onze waarden?

In deze lezing vol vuurwerk laten we de opkomst zien van de Chinese draak in haar streven naar wereldmacht. De ontwikkeling van onze onderlinge relatie staat centraal met oog voor de Chinese omstandigheden. Het 16+1 initiatief tussen China en de voormalige communistische landen uit Midden- en Oost-Europa. De hernieuwing van Marco Polo’s zijderoute in het Chinese “One belt, One road”-initiatief. De handelsrelatie en de problemen bij markttoegang en marktbescherming. De gedwongen technologietransfer en de diefstal van intellectueel eigendom. Het gevaar van namaakgoederen. De onderlinge samenwerking en de intermenselijke dialoog. De Europese pogingen voor verdieping en bijsturing. Botsende systemen en ideologieën. Andere kijk op mensenrechten. Nakomen van internationale afspraken. Xi’s afwijkende werkelijkheid. De Europese beschermingsmaatregelen. Hoe gaan we met China om? Wat doet de VS en wat doen wij? Hoe moeten we haar begrijpen?

 

Meer informatie
Donderdag 16 januari 2020
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. drs. W. (Walter) Pfeil
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
De vele gezichten van Centraal Azië

Het gebied tussen de Kaspische Zee en China wordt Centraal Azië genoemd. Het vormt het midden van het Euraziatisch continent. Centraal Azië is het kloppend hart, dat een grote invloed had op de geschiedenis van het continent en controleerde de zijderoute. Het gebied kent zelf ook weer een turbulente geschiedenis. De Turkvolkeren in Centraal Azië waren niet uitsluitend nomadische aanvallers op de landbouwstaten als Iran of Byzantium, maar ook bouwers van grote rijken en prachtige steden als Samarkand, Khiva en Buchara. Ook leverde het gebied vele wetenschappers. De landen in Centraal Azië stagneerden vanaf 1600 en raakten  in verval. De Russische overheersing volgde en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992 worstelden landen als Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan met grote problemen. Zij ontwikkelden zich tot zelfstandige, veelal dictatoriale staten. Docent Hans Alles vertelt u er alles over op twee dinsdagavonden: 28 januari en 4 februari.

Onlangs verschenen: 'De vele gezichten van Centraal Azie' door Hans Alles. Voor meer informatie klik hier

 

Meer informatie
Dinsdag 28 januari 2020
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 40,00
Dhr. Drs H. (Hans) Alles
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Folders Downloaden

 

  
 
U kunt deze folders downloaden op uw eigen computer door op de afbeelding te klikken.
 
Voor de folder van Najaar 2019 KLIKT U HIER.
 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl