Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Geschiedenis

Sterke Vrouwen in de 18-e Eeuw op de Tsarentroon

Na de turbulente en stormachtige regeerperiode van Peter de Grote breekt er in begin 18de eeuw een periode aan, waarin voornamelijk vrouwen, als regerend tsarina hun stempel drukken op de ontwikkeling van Rusland. Zij doen dit met vaste hand, verlicht of minder verlicht en in de geest van hun illustere voorganger Tsaar Peter en zetten daarmee diens traditie en plannen voort. Drs. Lika Smirnova, zelf geboren en getogen in Rusland vertelt met veel plezier en anekdotes over ieder van deze bijzondere vrouwen. Zoals Catharina I (1725-27) een analfabete dochter van een Litouwse boer, getrouwd met Tsaar Peter de Grote. Na diens dood werd zij zijn opvolger. En Anna Ioannovna (1730-1740). Zij probeerde het ouderwetse hof van Rusland meer westers te maken. Voor mode en vormgeving werd Frankrijk het voorbeeld, voor muziek en opera Italië. Elisabeth (1741-1762) was de voorhuwelijkse dochter van Tsaar Peter de Grote. Zij was aantrekkelijk, energiek en intelligent, een geliefd verlicht despoot. Haar hof werd als het meest schitterende van Europa beschouwd. Tenslotte Catharina II, de Grote (1762-1796). Zij regeerde maar liefst 34 jaar en breidde het Russisch grondgebied aanzienlijk uit, stimuleerde onderwijs en wetenschap en legde de basis voor de enorme kunstcollectie van de Hermitage.  Daarnaast was zij beroemd om haar vele amoureuze affaires.

Meer informatie
Dinsdag 10 maart 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. Drs. L. (Lika) Smirnova
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Geschiedenis van Naarden
Geschiedenis van Naarden
Cursuscode: AB089

Wat is er in de laatste ruim 1200 jaar zoal gebeurd in het Gooi en waarom ? In de geschiedenis van ’t Gooi staat Naarden centraal; zij was lange tijd veruit de belangrijkste plaats in dit gebied. Welke invloed hebben graaf Wichmann, het Sint Vitusklooster, Godelinde,  Floris V, de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de zwarte dood en graaf Willem V op ’t Gooi en de bouw van de vesting Naarden op de huidige plek? Wat betekenen de 80-jarige oorlog, Lambertus Hortensius, de Spaanse Moord voor de herbouw van het vernielde Naarden? Wat zijn de gevolgen van de Gouden Eeuw, het Rampjaar, de Fransen, Bommen Berend, Michiel de Ruyter, de Hollandse waterlinie, prins Willem III voor de bouw van het huidige Naarden?

Meer informatie
Dinsdag 5 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. R. (Ruud) van Iterson
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Gooise zandafgravingen
Gooise zandafgravingen
Cursuscode: AB091

De zandgronden van ’t Gooi zijn eeuwenlang populair geweest als delfstof. In de middeleeuwen begon het al met talloze grind- en leemkuilen op de heide. Bij Naarden, Bussum en ’s-Graveland zijn grote oppervlakten afgezand en ook Huizen kent een paar flinke groeven. In 2008 en 2015 heeft Sander Koopman onderzoek gedaan naar de afzandingen in ’t Gooi. De resultaten hiervan worden gepresenteerd in deze lezing, waarin u nader kennis maakt met het unieke zanderijenlandschap in het Gooi en de ontstaanswijze ervan.

 

Meer informatie
Dinsdag 12 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs S. (Sander) Koopman
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Folders Downloaden

 

  
 
U kunt deze folders downloaden op uw eigen computer door op de afbeelding te klikken.
 
Voor de folder van Najaar 2019 KLIKT U HIER.
 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl