Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Geschiedenis

Fort Werk IV
Fort Werk IV
Cursuscode: AB022

Fort Werk IV is het grootste en belangrijkste van een reeks van 5 verdedigbare versterkingen die in de 2e helft van de 19e eeuw in Bussum zijn aangelegd ter verdediging van de Vesting Naarden. In 1926 werd de fortenrij, net als de Vesting Naarden, als vestingwerk opgeheven. Alleen Fort Werk IV bestaat thans nog, van de overige versterkingen is niets meer terug te vinden. We krijgen een rondleiding over het terrein, de Poterne en de kazematten door niemand minder dan mevrouw Nanny Blank die bijna 20 jaar op het terrein van Fortwerk IV gewoond heeft als fortwachter. Ter afsluiting krijgt u een kop koffie/thee aangeboden in het restaurant thans ‘Fier’ genaamd.

Ontmoetingspunt om 10 uur bij de ingang van Fortwerk IV, dr. Abraham Kuyperlaan 1 te Bussum

Meer informatie
Woensdag 30 september 2020
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 15,00
Mw. N. (Nanny) Blank
10:00 - 12:00
Locatie: Fortwerk IV (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Geschiedenis en leven in en om de Vesting Naarden

Aan de hand van vele oude gebouwen  (van 1350-1900) wordt verteld wat hun functie was en wat er zich daar afspeelde. Hoe werden de vestingwerken en gebouwen betaald? Hoe was het dagelijkse leven? Wie is een Erfgooijer? Hoe reisde men en wat betekende dat in de praktijk? Hoe en waar werden wetsovertreders veroordeeld en gestraft? 

Meer informatie
Donderdag 1 oktober 2020
1 lezing van 2,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. R. (Ruud) van Iterson
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Politieke geschiedenis in de VS

De recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten na de verkiezing van Trump en de opvolgende politieke verwikkelingen maken duidelijk dat de Verenigde Staten heel anders in elkaar zitten dan de meeste Europese landen. Het heeft een heel andere structuur en een compleet andere (politieke) cultuur. Vlak voor de presidentsverkiezingen van 2020 gaan we in deze lezing van 2 avonden in op de geschiedenis, met name de politieke geschiedenis van de Verenigde Staten. Er wordt de nadruk gelegd op die specifieke ontwikkelingen waarvan we de gevolgen vandaag de dag terugzien. Voor iedereen die de ontwikkelingen in de VS beter wil begrijpen!

Meer informatie
Donderdag 22 oktober 2020
2 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,50
Dhr. M. (Marco) van Nunen
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Jean Jacques Rousseau, uitvinder van de Romantiek

Jean-Jacques Rousseau was een baanbrekend filosoof en schrijver. Hij heeft een diepgaande invloed uitgeoefend op de literatuur, pedagogiek en politiek. Rousseau was daarnaast ook muziekleraar en componist. Met zijn liefde voor de natuur stond Rousseau aan het begin van de Romantiek, en kan zelfs als “uitvinder” van worden gezien. In deze lezing gaan we in op de vele originele ideeën van Rousseau, onder meer over de menselijke natuur, en op de invloed op de verlichting in de pedagogiek en de staatkunde.

Meer informatie
Maandag 16 november 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs W. (Wim) Dooge
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
100 Jaar Volksuniversiteit Naarden-Bussum

In dit lustrumjaar geeft Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum een webinar over wat er tijdens het bestaan van de 100 jaren van de Volksuniversiteit heeft plaatsgevonden. Hij vertelt over de ontwikkeling van het aanvankelijke doel van volksverheffing tot de huidige doelstelling van een zinvolle invulling van levenslang leren.

Meer informatie
Woensdag 13 januari 2021
1 lezing van 1 uur aanvangstijd 20:30
Prijs: € 5,00
Dhr. K. (Klaas) Oosterom
20:30 - 21:30
Locatie: Online bijeenkomst via Internet (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
China Urban Villages
China Urban Villages
Cursuscode: A058

Van nederzetting tot miljoenenmetropool
Het fenomeen ‘nail houses’ is al meermalen in de Nederlandse media voorbijgekomen: woningen waarbij de grond tot aan de erfgrens afgegraven is en waarvan bewoners weigeren te vertrekken. In de media wordt een beeld geschetst dat dit een teken van verzet van de Chinese burgers is. Klopt dit beeld wel? Of ligt hier een andere waarheid aan ten grondslag? China kent al bijna drie decennia een zeer stormachtige urbanisatie. Vele rurale dorpen zijn opgeslokt door de uitdijende steden. Hierdoor is een wereldwijd uniek artefact ontstaan, genaamd: ‘Urban Villages’. Deze voormalige dorpen zijn op een eigen manier geürbaniseerd en zijn zo uniek omdat ze een scherp contrast vormen met de rest van de steden, opereren als een schaduw staat, een levendig straatbeeld kennen, een semi-illegale status hebben, bestaan uit zeer smalle straatjes en kenmerkend zijn voor de verscheidenheid aan gebouwen en inwoners.
Tijdens deze avond gaan we dieper in op de urbanisatie van China en urban villages en zullen we diverse praktijkvoorbeelden aandragen van de Zuid-Chinese megapolis Shenzhen, waar we onderzoek naar dit fenomeen hebben gedaan.
Meer informatie
Woensdag 17 februari 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk, Dhr. D. (Daan) van Schaik
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
China’s Oude Garde
China’s Oude Garde
Cursuscode: A062

Een andere kijk op seniorenhuisvesting
In het holst van de nacht word ik opgebeld door een Chinese collega: “Mijn oma is ziek. Ik ga voor langere tijd naar huis om te helpen.” “En je werk dan”, vraag ik. “Ik heb al ontslag genomen”, reageert ze.
Chinese en Westerse opvattingen over hoe je omgaat met ouderen in de samenleving verschillen veel van elkaar. Waar we in ons sterk geïndividualiseerde Nederlandse samenleving onze ouderen al sinds geruime tijd ‘wegstoppen’ in bejaardentehuizen, houdt China er een model op na gebaseerd op het Confucianistische concept van ‘filial piety’ (kinderlijke gehoorzaamheid), ofwel: de taak om ouderen te respecteren én verzorgen. Maar is dit concept vandaag de dag nog steeds van toepassing op een land dat in sneltreinvaart verandert? En kunnen Oost en West wellicht leren van elkaars zorg- en huisvestingsmodellen? Bereid je voor op een avond waarin we aan de hand van onderzoeksresultaten, persoonlijke ervaringen en luchtige anekdotes deze en andere vragen over de opkomende oude garde van China beantwoorden.
Meer informatie
Woensdag 24 februari 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Dhr. I. (Ivo) Schalkwijk, Dhr. D. (Daan) van Schaik
20:00 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Download Brochures
Compleet                          Muziek                  Bridge
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/