Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Stadswandelingen

Stadswandeling Rembrandt en Amsterdam

In het jaar, dat we de 350e sterfdag  van Rembrandt vieren, wandelen we door de stad Amsterdam, waar hij een kleine 40 jaar gewoond en gewerkt heeft, waar hij verliefd werd en waar hij gerouwd heeft. Tijdens de wandeling komen we langs locaties waar Rembrandt gewerkt heeft, waar opdrachtgevers woonden en waar zijn doeken hingen.

We verzamelen bij het Amsterdam Museum op de binnenplaats. Adres is Kalverstraat 92 en is te bereiken met Metro 52 halte Rokin of met de trams 4,14 of 24 Halte Rokin

De wandeling duurt ca. 2,5 uur en eindigt op de Dam. 

Meer informatie
Dinsdag 1 oktober 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Dhr. H. (Hans) Olthof
14:00 - 16:00
Locatie: Amsterdam Museum Cafe (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Amsterdam - Grachtengordel Midden

De wandeling over het midden gedeelte van der Grachtengordel, ligt tussen de Raadhuisstraat en de Leidsegracht en is een onderdeel van de zogenaamde 3e uitleg. Deze stadsuitbreiding vond plaats vanaf het jaar 1613 en na ca. 25 jaar was deze al volgebouwd. In dit gebied zien we delen van de 4 belangrijkste grachten van Amsterdam, maar ook diverse tussenstraatjes, waar van oudsher de middenstand haar winkels had. Ook zien we schitterende stadspaleizen, zelfs een Frans aandoend kasteeltje en een aantal gevelstenen.

We verzamelen bij het Amsterdam museum op de binnenplaats. adres Kalverstraat 92, te bereiken met Metro 52 halte Rokin of met de trams 4,14 of 24 halte Rokin.

De wandeling duurt ca. 2,5 uur en we eindigen bij de Westertoren, waar u weer gemakkelijk met de tram naar het Centraal Station komt met tram 13 of 17.

Meer informatie
Dinsdag 15 oktober 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Dhr. H. (Hans) Olthof
14:00 - 16:00
Locatie: Amsterdam Museum Cafe (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Stadswandeling Hilversum: media & architectuur

Hilversum is niet alleen dé mediastad van Nederland, maar ook een stad met een rijke architectuurgeschiedenis. Tot in de negentiende eeuw is Hilversum een dorp van geringe betekenis. Het komt tot bloei na de aansluiting op het spoornet. Hilversum veranderde in een aantrekkelijke woonplaats voor rijke Amsterdammers, die hier prachtige villa´s laten bouwen. Ook wordt Dudok aangesteld als stadsarchitect en bouwen de omroepen vanaf het begin spraakmakende studiocomplexen. Deze traditie loopt door tot in onze tijd. Zo is enkele jaren geleden het inmiddels al beroemde Instituut voor Beeld en Geluid gebouwd. Deze wandeling zal u een goed beeld geven van de bijzondere Hilversumse geschiedenis en architectuur.  Zo wordt een aantal prachtige villawijken bezocht en komen we langs het wereldberoemde raadhuis en een aantal oude studiogebouwen. Ook de spraakmakende recente architectuur op het Mediapark krijgt aandacht.

Startpunt: voor het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1 te Hilversum

Meer informatie
Dinsdag 5 november 2019
1 excursie van 2,5 uur aanvangstijd 13:00
Prijs: € 15,00
Dhr. (Norman) Vervat
13:00 - 15:30
Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Amsterdam - Westelijke Eilanden

De aanleg van het Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland, tezamen de Westelijke Eilanden, was onderdeel van de grote stadsuitbreiding in het eerste kwart van de 17e eeuw. Vanaf het begin was er een enorme bedrijvigheid op de eilanden. Scheepswerven floreerden, de pakhuizen werden gevuld met waren uit alle windstreken, het zieden van zout en de haringrokerij waren van grote betekenis. Op het hoogtepunt van de graanhandel werden de eilanden aangeduid als ‘Aemstels korenschuur’. In het midden van de 19e eeuw ontstond hier grootschalige industrie, waarna de buurt in armoede verviel. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd de buurt herontdekt door veel kunstenaars die zich hier vestigden. De eilanden veranderden in een aantrekkelijke woon- en werkbuurt. Vandaag is nog veel herkenbaar van de rijke historie, met indrukwekkende pakhuizen, houten ophaalbruggen, de krijgshaftige ‘Reus van het Bickerseiland’ en fraaie gevelwanden met betekenisvolle gevelstenen. Maar ook moderne architectuur, verrassende openbare tuintjes en kunstateliers maken het gebied aantrekkelijk gevarieerd.  Het startpunt van deze wandeling op dinsdag 7 april en o.l.v. Hans Olthof is op de Eenhoornsluis. Dit is de brug in de Haarlemmerstraat, die over de Prinsengracht ligt. De duur van de wandeling is ca. 2,5 uur. Vanaf het Centraal station is het ca. 15 minuten lopen, of neem bus 18, 21 of 22 naar halte Haarlemmerhouttuinen

Meer informatie
Dinsdag 7 april 2020
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Dhr. H. (Hans) Olthof
14:00 - 16:00
Locatie: Eenhoornsluis (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Amsterdam - Marineterrein Kattenburgh

Het Marineterrein van de Admiraliteit: langs de Grote Kattenburgerstraat ligt het terrein van de voormalige scheepswerf van de Admiraliteit. Hier werden vanaf de 17e eeuw schepen gebouwd voor de marine. Bekende voormannen waren o.a Michiel de Ruyter en Maarten Harpertszoon Tromp. Ook staat hier nog het voormalige 's lands Zeemagazijn, tegenwoordig het Scheepvaartmuseum, waar allerlei goederen lagen om de schepen te bevoorraden. Het terrein, dat vele jaren marinekazerne is geweest en volledig afgesloten was voor de normale burger is tegenwoordig voor ca. de helft toegankelijk en wordt bevolkt door allerhande bedrijvigheid. zoals start-ups, restaurants en een bierbrouwerij. De wandeling dinsdag 14 april o.l.v. Hans Olthof start op het Kattenburgerplein, te bereiken met bus 22 van zowel Muiderpoort station of het Centraal Station. De wandeling duurt ca. 2 uur.

Meer informatie
Dinsdag 14 april 2020
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 17,50
Dhr. H. (Hans) Olthof
14:00 - 16:00
Locatie: Kattenburgerplein (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

Folder najaar 2019

 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl