Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Filosofie

Kennismaking met Oosterse filosofie

De oosterse filosofische tradities verschillen duidelijk van de westerse. We associëren de oosterse stromingen vaak eerder met religie en spiritualiteit dan met filosofie. In deze cursus maakt u kennis met vier grote stromingen via hun stichters of grondleggende teksten, te weten: Boeddha, Confucius, Lao tse en de Bhagavad Gita.

Boeddha en Confucius hebben hun naam gegeven aan tradities die nog altijd veel volgelingen kennen in Azië en daarbuiten. Lao tse geldt als grondlegger van het Taoïsme, de stroming die in het Westen vooral bekendheid geniet via het boek I Tjing. De Bhagavad Gita is een grondleggende tekst voor delen van het hindoeïsme en voor de beoefening van traditionele yoga.

Lesmateriaal: Syllabus € 5,00, af te rekenen bij de docent.

Meer informatie
Woensdag 7 november 2018
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Mw. Dr K. (Karianne) Marx
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Filosofie van de Zeven Hoofdzonden

De zeven hoofdzonden, wie kent ze niet? Hoogmoed, Hebzucht, Lust, Jaloezie, Gulzigheid, Woede en Luiheid. We kijken naar deze klassieke hoofdzonden en hun tegenpolen. Wat is het? Wat maakt een hoofdzonde aantrekkelijk? Wat is er verkeerd aan? En welke deugd staat er tegenover? We maken een reis door de tijd van de antieke (Aristoteles) naar de middeleeuwse filosofie (Thomas van Aquino). We zoeken naar inzichten over de hoofdzonden in jodendom en christendom. En we kijken naar de verbeelding ervan in de literatuur (Dante) en in de schilderkunst (Bruegel, Bosch), maar ook in een hedendaagse film (o.a. Se7en). Welke hoofdzonde(n) heeft u of heeft u er geen?

Meer informatie
Donderdag 28 februari 2019
4 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 50,00
Mw. Drs R. (Ria) den Dikken
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >