Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Beeldende Kunst

Leonardo da Vinci – De Synthese van Schoonheid en Waarheid

Na zijn dood precies 500 jaar geleden, fascineert Leonardo da Vinci ons nog steeds, dankzij zijn kwaliteiten als waarnemer en onderzoeker op elk gebied van kennis. Hij is vooral bekend vanwege zijn tekeningen van futuristische machines die in staat zijn de toekomst te anticiperen, de voortreffelijkheid van zijn schilderkunst en zijn baanbrekende studies over het menselijk lichaam. Maar veel minder aandacht wordt feitelijk besteed aan de ‘subtiele’ aspecten van het onderzoek van Leonardo, gericht op het volledige begrip van de natuur en haar wetten, en vooral van de mens. Leonardo zoekt en verkrijgt de synthese tussen schoonheid en waarheid en biedt ons een nieuw, breder gezichtspunt, niet alleen op de middeleeuwse en de Renaissance kunst, maar ook over de echte rol van de artiest, door wie wetenschap en kunst samen komen om licht te werpen op het mysterie van het leven. Docent Andrea Maddalena geeft u in twee lezingen op de donderdagavonden 20 en 27 februari  meer inzicht in deze fascinerende kunstenaar/onderzoeker.

Meer informatie
Donderdag 20 februari 2020
2 lezingen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
Dhr. A. (Andrea) Maddalena
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Tsaren en Russische adel: een Exuberante Schittering!

Reeds in de 18eeeuw was het Huis Romanov beroemd door de uitbundigheid en exuberante schittering van hun verzameling (kroon)juwelen en kostbare siervoorwerpen. Deze rijke traditie werd verder ontwikkeld en verrijkt in de ateliers aan het Russische Hof. De daar vervaardigde voorwerpen schitterden en pronkten met de meest prachtige ontwerpen en fabelachtig mooie stenen van de hoogste kwaliteit. Aan deze gigantische fontein van bruisende en kleurrijke rijkdom kwam door WO 1 op brute wijze een einde. Maar bijvoorbeeld de prachtige collectie van grootvorstin Maria Paulowna is op wonderbaarlijke wijze wel bewaard gebleven en haar beroemde kokoshnik van parels en briljanten maakt nu deel uit van de juwelencollectie van de Engelse koningin Elisabeth II, samen met een aantal Fabergé eieren. In 1927 werden 140 objecten uit de keizerlijke juwelen- en sieraden-collectie, die door de bolsjewieken onteigend en genationaliseerd was, veelal ver onder de echte waarde bij Christie’s in London verkocht. Lika Smirnova vertelt gepassioneerd over deze hele episode.

Zie ook: A091 - Bezoek aan de tentoonstelling 'Juwelen' in de Hermitage, en de combi-ticket (A092)

Meer informatie
Dinsdag 22 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. Drs. L. (Lika) Smirnova
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Bezoek aan de tentoonstelling ‘Juwelen’

Onder leiding van Lika Smirnova bezoeken we de prachtige expositie in najaar 2019 ‘JUWELEN! Uit de Schatkamer van de Tsaren’ in de Hermitage, Amsterdam. Vanaf 14 september wordt er de fabelachtige collectie juwelen getoond, uit de Hermitage St. Petersburg. De juwelen, gemaakt voor flamboyante tsarina's door Europese juweliershuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé, weerspiegelen de mode van vier eeuwen.

Meer informatie
Vrijdag 1 november 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 15:00
Prijs: € 15,00
Mw. Drs. L. (Lika) Smirnova
15:00 - 17:00
Locatie: Hermitage (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
De sprookjesachtige tuinen van Monet

Het is alweer meer dan dertig jaar geleden dat de laatste grote Monet-tentoonstelling in Nederland plaatsvond. Een groot deel van zijn schilderijen, gebaseerd op zijn beroemde tuinen, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Daar komt dit najaar verandering in met een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. Tijdens de lezing neemt kunsthistorica Diana Kostman u mee langs het leven van Monet en in het bijzonder zijn sprookjesachtige tuinen in Giverny. Monets schilderijen geïnspireerd door deze tuinen zouden zelfs hét symbool van vrijheid worden en talloze andere moderne kunstenaars inspireren.

Meer informatie
Dinsdag 26 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. Drs D. (Diana) Kostman
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Rembrandt en de bijbel
Rembrandt en de bijbel
Cursuscode: A077

De verbeelding van Rembrandt van verhalen uit de Bijbel. Gedurende zijn leven heeft Rembrandt meer dan 300 werken gemaakt over verhalen uit de Bijbel. De meeste van deze werken zijn tekeningen en etsen, maar hij heeft ook zestig schilderijen naar een Bijbels thema gemaakt. Ook veel momenten uit de Passie, het lijden van Jezus tussen Het laatste avondmaal en zijn opstanding, zijn door Rembrandt uitgebeeld. Aan de hand van afbeeldingen van tekeningen, etsen en schilderijen zal de heer Wim Dooge in zijn lezing laten zien hoe Rembrandt de verhalen uit de Bijbel, waaronder het lijdensverhaal, tot leven heeft weten te brengen. En hoe hij een aantal van zijn leerlingen heeft geïnspireerd om ook verhalen uit de Bijbel en de Passie tot onderwerp te kiezen voor hun werken.

Meer informatie
Dinsdag 17 december 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs W. (Wim) Dooge
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)

Pagina's

Folders Downloaden

 

  
 
U kunt deze folders downloaden op uw eigen computer door op de afbeelding te klikken.
 
Voor de folder van Najaar 2019 KLIKT U HIER.
 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl