Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Algemeen

La belle époque
La belle époque
Cursuscode: A052

De periode van het einde van de negentiende eeuw (ongeveer 1890) tot het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914) wordt fin de siècle genoemd (uit het Frans vertaald ‘eind van de eeuw’), evenals belle époque (‘mooie tijd’). Het  duidt op de grote welvaart, vele indrukwekkende en belangrijke uitvindingen (denk bijvoorbeeld aan het vliegtuig, de radio en de film), enorme technologische ontwikkelingen en relatieve maatschappelijke rust in het genoemde tijdvak. Het begon in Frankrijk en in de Duitssprekende landen, andere landen in heel Europa volgden. De nieuwe stijlen, trends en stromingen volgden elkaar in een rap tempo op. In industrie, wetenschappen, kunst, cultuur en filosofie was er een ware explosie van veranderingen en vernieuwingen. De koopkracht van de groeiende middenklasse en nieuwe (super)rijken nam exponentieel toe. In de grote steden schoten de grootwarenhuizen, chique horecabedrijven, ravissante luxehotels, paleizen, stationsgebouwen, musea en theaters als paddenstoelen uit de grond. In onder andere weelderige Jugendstil en strakke Art Deco. De grote drang naar luxe en de daaruit volgende decadentie was overal merkbaar. Deze periode heeft vele beroemde namen voortgebracht, zoals Benz en Kodak, Matisse en Picasso, Toulouse Lautrec en Klimt, Gaudi en Horta, Scrjabin en Debussy, Fabergé en Lalique, Diaghilev en Nijinsky, Chanel en Dior. Kortom, te veel om op te noemen. In deze lezing wordt u meegesleept door alle gebeurtenissen in de turbulente belle époque!     

Meer informatie
Woensdag 3 februari 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. Drs. L. (Lika) Smirnova
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Hollandse kunststeden van de 17e eeuw
Kunststeden van de 17e eeuw. Amsterdam, Haarlem, Leiden, Delft en Utrecht
Waar denkt u aan bij de schilderkunst van de Gouden Eeuw? Velen zullen al gauw de Eregalerij van het Rijksmuseumvoor ogen hebben, met de prachtige olieverfschilderijen van de Hollandse meesters Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer. Daarbij wordt wel eens vergeten dat deze meesterlijke penseelvirtuozen gevormd zijn door de steden waarin zij woonden en werkzaam waren. Zo beleefde Rembrandt zijn vormende jaren in de sleutelstad Leiden en is hij meesterschilder geworden in de belangrijkste stad van de Republiek, Amsterdam. Frans Hals bouwde voorzichtig zijn bloeiende schildersloopbaan op in de stad Haarlem en Vermeer maakte gebruik van het Delftse diffuse licht dat via de ramen zijn atelier binnenviel. Een groep Utrechtse schilders raakte onder de invloed van de Italiaanse barokmeester die de beheersing van het majestueuze licht-donkereffect tot de kracht van zijn schilderijen maakte, zij werden de Utrechtse Caravaggisten genoemd. 
In deze vijfdelige cursusreeks komen de vijf kunststeden Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Delft en Leiden aan bod.  
Meer informatie
Dinsdag 9 februari 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Mw. drs D. (Diana) Kostman
14:00 - 16:00
Locaties: Bibliotheek Bussum, Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Wonderschoon Wenen
Wonderschoon Wenen
Cursuscode: A054

Wenen is door de eeuwenlange heerschappij van de Habsburgers een stad met een ongekend rijke culturele traditie. Aan de hand van vele afbeeldingen en boeiende verhalen “wandelt” Wim Dooge tijdens deze lezing met u in 1,5 uur langs verschillende bezienswaardigheden van deze keizerlijke stad, waarbij hij natuurlijk de highlights aandoet en vertelt over musea, paleizen, kerken, sfeervolle straten en prachtige parken. Voor de meer culinair georiënteerde informatie neemt hij u mee naar enkele beroemde koffiehuizen en leuke restaurants, licht hij enkele typisch Weense gerechten toe; als groot wijnkenner zal hij het ook niet kunnen nalaten op enkele typische Oostenrijkse wijnen in te gaan. 

Meer informatie
Dinsdag 16 februari 2021
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs W. (Wim) Dooge
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Palladio, zijn villa’s en zijn invloed op latere architecten

 

Andrea Palladio – Architectuur is een rationele adaptatie van de natuur
In deze twee avonden worden de belangrijkste aspecten van het leven en van de architectonische productie van Andrea Palladio behandeld, met een gedetailleerde analyse van zijn ontwerpen in Vicenza en Venezia, en uiteraard van zijn mooiste villa's. Door de architectuur te beschouwen als “dochter” van de harmonische proporties in de natuur en voortzetting van de principes van de klassieke oudheid, blijft Palladio een echte mijlpaal en referentiepunt, niet alleen voor de architectuur van de XVI eeuw maar ook voor de moderne wereld. Geen enkele andere architect uit de westerse kunstgeschiedenis kent zoveel spontane en eeuwenlange navolging als Andrea Palladio.

 

Meer informatie
Donderdag 4 maart 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,50
Dhr. A. (Andrea) Maddalena
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Excursie Amersfoort
Excursie Amersfoort
Cursuscode: A034

Amersfoort is een van de best bewaarde steden van ons land. Binnen de deels nog aanwezige stadsmuur proef je de sfeer van de middeleeuwen. Veel sporen van de rijke historie van de stad zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Tijdens deze wandeling ontdek je de vele mooie plekjes in de binnenstad en hoor je meer over de bijzondere geschiedenis van de oude handelsstad Amersfoort.

Verzamelen Onze Lieve Vrouwetoren, Amersfoort

Denkt u er aan uw museumjaarkaart mee te nemen?

Meer informatie
Dinsdag 16 maart 2021
1 excursie van 3 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 25,00
Dhr. N. (Norman) Vervat
14:00 - 17:00
Locatie: Onze Lieve Vrouwentoren (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Stedenschoon: Machtig Mooi Madrid

Madrid, door Philips II tot hoofdstad van Spanje gemaakt, is verhoudingsgewijs laat tot bloei gekomen, zo tegen het einde van de 18e eeuw. Maar Madrid heeft de bezoeker veel te bieden, niet alleen op het gebied van architectuur. De stad is rijk aan musea, waaronder de drie bekendste met indrukwekkende collecties: het Prado, het Centro de Arte Reina Sofia en het Museo Thyssen-Bornemisza. Daarnaast zijn er interessante kleinere musea, verschillende mooie pleinen en natuurlijk het Koninklijke paleis. En als je even genoeg hebt van cultuur, gastronomie en shoppen, dan is er altijd nog het Parque del Retiro, dat uitnodigt voor een heerlijke wandeling in het groen.

Meer informatie
Woensdag 7 oktober 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Dhr. Drs W. (Wim) Dooge
19:30 - 21:00
Locatie: Bibliotheek Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Edelstenen, briljante stenen
Edelstenen, briljante stenen
Cursuscode: A100

De workshop edelstenen geeft een uitgebreide introductie in het vak edelsteenkunde. De avond start met een stukje theorie, zoals de uitleg wat er allemaal komt kijken bij het determineren van edelstenen. U leert de basis principes van determineren kennen en maakt kennis met de verschillende instrumenten die nodig zijn bij het bepalen van de soort. Vervolgens worden een groot aantal soorten edelstenen getoond en krijgt u inzicht wat u zelf kunt ontdekken aan een edelsteen. U gaat zelf aan de slag met de loep en pincet en gaat beleven waar u allemaal op moet letten bij het bepalen van de kwaliteit van een edelsteen. Na de workshop zal er een korte samenvatting beschikbaar zijn.

 

Meer informatie
Donderdag 19 november 2020
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 25,00
Mw. L. (Leone) Langeslag
19:00 - 21:30
Locatie: Sole Leone (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Diamant: historie, varianten en imitaties

Diamant: de koning der edelstenen!

Er zijn boeken over vol geschreven, maar niet alles is zo klaar als een klontje als wel wordt verteld. In deze lezing/workshop zal ik o.a bespreken hoeveel soorten diamant er nu eigenlijk zijn. Hoe oud is nu eigenlijk het meest gebruikte slijpsel, het briljant slijpsel? De kwaliteit van diamant wordt weer gegeven in 4 C’s maar is dit wel voldoende? Last but not least, hoe zijn natuurlijk diamant en laboratorium gegroeide diamant van elkaar te onderscheiden! Kortom een exclusief kijkje in de wereld van diamant!

 

Meer informatie
Woensdag 25 november 2020
1 workshop van 2,5 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 25,00
Mw. L. (Leone) Langeslag
19:00 - 21:30
Locatie: Sole Leone (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Download Brochures
Compleet                          Muziek                          
    
Klik op de afbeelding om de betreffende brochure op te slaan op uw computer, tablet of telefoon.
 
Met dank aan onze Partners:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Gemeente Gooise Meren: https://gooisemeren.nl/
Gooi TV: https://www.gooitv.nl/
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
RABO Bankhttps://www.rabobank.nl/lokale-bank/gooi-en-vechtstreek/
SAS Analytics and Solutions: www.sas.com/nl
Spant!: https://www.spant.org/