Cursuscode: FG406

Digitale fotografie in 3 fotostudiedagen: combi van FG400, FG402 en FG404

Cursuscode: FG406

Digitale fotografie
Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. In drie (ook afzonderlijk te volgen) fotostudiedagen leert u de mogelijkheden van uw camera maximaal kennen. De dagen zijn verdeeld in thema’s:

Fotostudiedag 1 De werking van de camera (FG400)
We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 2 De voorgrond, de achtergrond en wat zit daar tussen? (FG402)
In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 3 Nabewerking en opslag (FG404)
Bij veel camera’s kunt u kiezen uit grote en kleine opnamestanden. Op de geheugenkaart kan men veel kleine bestanden kwijt en minder grote bestanden. Hoe opent u ze, verwerkt u ze en slaat u ze op? Wat is het verschil tussen een foto verbeteren en een foto veranderen? Met veel eenvoudige beeld bewerkingsprogramma’s kan men tegenwoordig al een hoop doen. In deze les kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op gebied van kleur en lichtcorrecties en montages. Kort fotograferen en veel experimenteren met de resultaten. We maken met behulp van een kleine opstelling opnames die we gaan bewerken, bijvoorbeeld een onverwachte montage. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

De fotostudiedagen zullen op verschillende locaties plaatsvinden.
Deze zullen later bekend gemaakt worden.

Zaterdag 22 september 2018
3 lessen van 6 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
Cursus geannuleerd >
M. (Mels) de Gooijer
Mels de Gooijer (geboren 1974 Schermer) beeldend kunstenaar en fotograaf kreeg zijn opleiding aan de Rietveld Academie en de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam (1993-1999). Na een studiereis naar de Verenigde Staten in 2001 was werk van hem te zien in diverse groepstentoonstellingen, mede door hem georganiseerd, o.a. in musea van Dordrecht, Alkmaar en Bergen, Amsterdam en Purmerend. Sedert 2007 werkt hij als docent schilderen en grafiek bij Crea Amsterdam en voor het Globe centrum voor kunst en cultuur in Hilversum. Hij maakt foto en grafiek projecten voor IDEA, International Debate Education Association. Sedert 2005 tot nu is hij ook werkzaam in fotografie voor commerciële doeleinden, waaronder beeldbewerking en vormgeving.