Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Fotograferen

Digitale fotografie studiedag 'De werking van de camera' najaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Meer informatie
Zaterdag 22 september 2018
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie in 3 fotostudiedagen: combi van FG400, FG402 en FG404

Digitale fotografie
Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. In drie (ook afzonderlijk te volgen) fotostudiedagen leert u de mogelijkheden van uw camera maximaal kennen. De dagen zijn verdeeld in thema’s:

Fotostudiedag 1 De werking van de camera (FG400)
We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 2 De voorgrond, de achtergrond en wat zit daar tussen? (FG402)
In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 3 Nabewerking en opslag (FG404)
Bij veel camera’s kunt u kiezen uit grote en kleine opnamestanden. Op de geheugenkaart kan men veel kleine bestanden kwijt en minder grote bestanden. Hoe opent u ze, verwerkt u ze en slaat u ze op? Wat is het verschil tussen een foto verbeteren en een foto veranderen? Met veel eenvoudige beeld bewerkingsprogramma’s kan men tegenwoordig al een hoop doen. In deze les kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op gebied van kleur en lichtcorrecties en montages. Kort fotograferen en veel experimenteren met de resultaten. We maken met behulp van een kleine opstelling opnames die we gaan bewerken, bijvoorbeeld een onverwachte montage. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

De fotostudiedagen zullen op verschillende locaties plaatsvinden.
Deze zullen later bekend gemaakt worden.

Meer informatie
Zaterdag 22 september 2018
3 lessen van 6 uur , om de 2 weken.
Prijs: € 100,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Filmen en monteren met de smartphone

Op vier woensdagochtenden maakt u zich verschillende technieken van filmen en monteren met de smartphone eigen. U leert hoe u zelf met de smartphone veelzeggende filmpjes kunt maken; gewoon voor uw eigen lol, maar ook om te gebruiken voor PR-doeleinden of op social media. Aan de hand van diverse camera-, storytelling- en montagetechnieken leert u niet alleen om beelden vast te leggen, maar ook om met die beelden daadwerkelijk uw verhaal te vertellen. De workshop biedt een prettige afwisseling tussen theorie, oefeningen en voorbeelden.

  1. Inleiding, de mogelijkheden van smartphones, trends, uitdagingen en voorbeelden.
  2. De smartphone als filmcamera en basis-filmtechnieken.
  3. Conceptontwikkeling – Hoe vertel je een verhaal in beelden?
  4. Montage en eindopdracht. Deelnemers gaan naar huis met hun eerste zelfgemaakte smartphone-filmpje.

Beide workshopleiders hebben hun strepen verdiend in de mediawereld. Speciale voorkennis is niet nodig, alleen een smartphone met nog minimaal 5GB vrije opslagruimte.

Het aantal deelnemers is maximaal 10 personen, op volgorde van aanmelding. Als u zich aanmeldt wanneer de cursus al is volgeboekt, dan plaatsen we u , indien gewenst, op een wachtlijst voor een volgende keer.Het is helaas niet mogelijk aan een losse ochtend deel te nemen.Gelieve bij inschrijving te vermelden welk merk en type smartphone u gebruikt.

Meer informatie
Woensdag 3 oktober 2018
4 lessen van 2,5 uur
Prijs: € 110,00
Mw. F. (Françoise) Mittertreiner
10:00 - 12:30
Locatie: MFilms
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie studiedag 'Voorgrond, achtergrond' najaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Meer informatie
Zaterdag 6 oktober 2018
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie studiedag 'Nabewerking' najaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

Bij veel camera’s kunt u kiezen uit grote en kleine opnamestanden. Op de geheugenkaart kan men veel kleine bestanden kwijt en minder grote bestanden. Hoe opent u ze, verwerkt u ze en slaat u ze op? Wat is het verschil tussen een foto verbeteren en een foto veranderen? Met veel eenvoudige beeld bewerkingsprogramma’s kan men tegenwoordig al een hoop doen. In deze les kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op gebied van kleur en lichtcorrecties en montages. Kort fotograferen en veel experimenteren met de resultaten. We maken met behulp van een kleine opstelling opnames die we gaan bewerken, bijvoorbeeld een onverwachte montage. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.  

Meer informatie
Zaterdag 20 oktober 2018
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Natuurfotografie
Natuurfotografie
Cursuscode: FG430

Tijdens deze lezing wordt u aan de hand van diverse foto’s getoond wat er zoal mogelijk is binnen de natuurfotografie en vooral hoe dit te realiseren is. Het is een lezing voor alle gebruikers van digitale camera’s. Indien gewenst kan ook aandacht geschonken worden aan analoge fotografie en het verschil  in  resultaat tussen analoge en digitale fotografie. Na deze lezing zult u bewuster (en daardoor beter) gaan fotograferen. De aandacht zal vooral gericht zijn op fotografie van landschap, bloemen en dieren en gezien de tijd van het jaar: herfst.

Breng een lunchpakket en uw fototoestel met volle accu mee.

Meer informatie
Vrijdag 9 november 2018
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. J. (Jos) Ketelaar
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie in 3 fotostudiedagen: combi van FG410, FG412 en FG414

Digitale fotografie

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. In drie (ook afzonderlijk te volgen) fotostudiedagen leert u de mogelijkheden van uw camera maximaal kennen.
NB: Bij overboeking zullen degenen die aan alle drie fotostudiedagen willen deelnemen als eerste geplaatst worden.

De dagen zijn verdeeld in thema’s:

 Fotostudiedag 1 De werking van de camera (FG410)

We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 2 De voorgrond, de achtergrond en wat zit daar tussen? (FG412)

In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 3 Nabewerking en opslag (FG414)

Bij veel camera’s kunt u kiezen uit grote en kleine opnamestanden. Op de geheugenkaart kan men veel kleine bestanden kwijt en minder grote bestanden. Hoe opent u ze, verwerkt u ze en slaat u ze op? Wat is het verschil tussen een foto verbeteren en een foto veranderen? Met veel eenvoudige beeld bewerkingsprogramma’s kan men tegenwoordig al een hoop doen. In deze les kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op gebied van kleur en lichtcorrecties en montages. Kort fotograferen en veel experimenteren met de resultaten. We maken met behulp van een kleine opstelling opnames die we gaan bewerken, bijvoorbeeld een onverwachte montage. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.  

Meer informatie
Vrijdag 8 maart 2019
3 lessen van 6 uur , om de 2 weken.
Prijs: € 100,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie studiedag 'De werking van de camera' voorjaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier

Meer informatie
Vrijdag 8 maart 2019
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitale fotografie studiedag 'Voorgrond, achtergrond' voorjaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Meer informatie
Vrijdag 22 maart 2019
1 workshop van 6 uur
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >
Digitaal Fotoboek maken
Digitaal Fotoboek maken
Cursuscode: FG420

Wilt u op de computer met uw digitale foto's een mooi fotoboek maken? Op internet vindt u hiervoor talloze programma's, maar wat te kiezen en hoe verder? In deze interactieve demonstratie toont een docent van het gebruiksvriendelijke Albelli-fotoboekprogramma hoe u dit makkelijk en snel kunt doen. U krijgt te zien hoe het programma werkt en tips over slimme toepassingsmogelijkheden om uw fotoboek mooier en persoonlijker te maken. U kunt voorbeeldboeken inzien en persoonlijke vragen stellen. Na afloop bent u bekend met de werking en diverse kneepjes van het programma waarmee u een schitterend fotoboek kunt maken.

Meer informatie
Zaterdag 30 maart 2019
1 lezing van 2,5 uur
Prijs: € 20,00
Mw. M. (Meta) Selders
10:30 - 13:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer
Inschrijving geopend >

Pagina's