Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Agenda

Combi ticket (A090, A091): Tsaren en Russische Adel, Juwelen in Hermitage

Een combinatie van de lezing 'Tsaren en Russische Adel: een Exuberante Schittering' (A090) en een bezoek aan de juwelententoonstelling in de Hermitage, Amsterdam (A091)

Meer informatie
Dinsdag 22 oktober 2019
2 lezingen van 0 uur aanvangstijd (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,50
Mw. L. (Lika) Smirnova
-
Locaties: Bibliotheek Gooi en meer, Hermitage (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving nog open >
Word Vriend van de VolksUniversiteit

Ja, Ik word Vriend van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum.

Meer informatie
Maandag 1 juli 2019
2 lessen van 0 uur en 15 min , elke 52 weken aanvangstijd 09:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 30,00
09:00 - 09:15
Inschrijving nog open >
Opfriscursus Gevorderden
Opfriscursus Gevorderden
Cursuscode: BR121

Een korte cursus (om de week) voor spelers die bij voorkeur de cursussen Harten- en Schoppenboekje of gelijkwaardig hebben gevolgd en regelmatig spelen bij een bridgeclub of in ander verband en u wilt uw kennis opfrissen en verdiepen. De te bespreken thema’s worden na de 1ste les geselecteerd in overleg met de cursisten

Meer informatie
Dinsdag 24 september 2019
6 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Dhr. H. (Hans) Lof
13:00 - 15:00
Locatie: Denksportcentrum Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Bridge Hogerop
Bridge Hogerop
Cursuscode: BR123

U heeft al ruime speelervaring, maar u merkt dat u behoefte heeft om uw spel te verbeteren. De te bespreken thema’s worden na de 1ste les geselecteerd in overleg met de cursisten.  Boek: Bridge Hogerop van Berry Westra deel 1 en 2. 

Meer informatie
Dinsdag 24 september 2019
6 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 15:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Dhr. H. (Hans) Lof
Boeken: Bridge Hogerop met Berry Westra, deel 1, Bridge Hogerop met Berry Westra, deel 2 (klik hier voor meer informatie)
15:30 - 17:30
Locatie: Denksportcentrum Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Tweemaal sneller lezen driemaal sneller onthouden

In deze cursus leer je drie vaardigheden om meer te onthouden in minder tijd.Snellezen laat je informatie die je leest sneller in je opnemen. Geheugentraining leert je die informatie langer en slimmer onthouden. Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes waarmee je weggezakte informatie snel en effectief weer terughaalt. 
Snellezen
Verdubbel meetbaar uw leessnelheid met een goed begrip van de inhoud door het toepassen van de meest recente technieken op het gebied van snellezen. In deze intensieve snelleestraining leert u niet alleen sneller te lezen, maar ook hoofd- en bijzaken te scheiden en doeltreffend tot de kern van de zaak door te dringen.
Mindmapping
We denken en praten allemaal sneller dan we kunnen schrijven. Vaak ontvangen we een overvloed aan informatie. Hoe kunt u nu op eenvoudige en heldere wijze notities maken zonder de kern van het verhaal te verliezen? Mindmapping is een creatieve denk- en notitiemethode, waarbij u het onderwerp centraal plaatst, om van daaruit een netwerk van sleutelwoorden en symbolen op te bouwen. Zo ontstaat een kaart (Map) van uw gedachtepatronen (Mind).
Geheugentraining
Als u uw geheugen scherp wil houden en technieken wilt leren om uw geheugen te verbeteren. U leert de drie verschillende typen geheugen: het zintuigelijk geheugen, het korte termijn geheugen en het lange termijn geheugen. We leren geheugentechnieken zoals: een systeem om getallen te onthouden en het Roman Room of LOCI systeem om zaken in een bepaalde volgorde te onthouden.Na deze actieve cursus kunt u, gegarandeerd, tenminste tweemaal zo snel lezen, terwijl u de informatie goed opneemt. U leert slimmer onthouden en een uiterst handige manier om notities te maken.
Het lesmateriaal wordt door de docent uitgereikt tijdens de eerste les. Hiervoor wordt een bijdrage van € 5,00 gevraagd, contant af te rekenen de 1e les bij de docent.
Meer informatie
Dinsdag 24 september 2019
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Dhr. (Ary) Velstra
19:30 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Excursie  Pinetum Blijdestein, Hilversum

Het Pinetum Blijdenstein (Van der Lindenlaan 125 in Hilversum) bevat een wereldberoemde verzameling coniferen. De tuin werd aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door Benjamin Willem Blijdenstein, directeur van de Twentsche Bank in Amsterdam. Historicus Pieter Hoogenraad, oud-bestuurslid van de Stichting Pinetum Blijdenstein, vertelt u over de geschiedenis van de botanische tuin en over de bijzondere bomen die er staan. Na de lezing neemt hij u mee met een rondleiding door de tuin.

Meer informatie
Woensdag 25 september 2019
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 14:00
Prijs: € 15,00
Dhr. P. (Pieter) Hoogenraad
14:00 - 16:00
Locatie: Pinetum Blijdenstein (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Beeldhouwen in speksteen (najaar)

In deze cursus maakt u beeldjes (figuratief of abstract) uit speksteen, ook wel zeepsteen genoemd. Speksteen is een zachte en eenvoudig te bewerken steensoort die in prachtige kleuren voorkomt. Voor degenen die nog niet eerder in steen hebben gewerkt, is het een bijzonder materiaal om kennis te maken met het vormgeven in natuursteen. Gevorderden kunnen zich verder ontwikkelen in het beeldend vormen en toepassen van de vele bewerkingsmogelijkheden die speksteen biedt. 

Zelf meenemen: grove houtrasp (liefst halfrond), aardappelmesje (niet scherp), grof en fijn schuurpapier, een oude handdoek en een schort.

Meer informatie
Woensdag 25 september 2019
10 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 180,00
Mw. Dr H. (Heleen) van der Minne
19:30 - 22:00
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Bridge voor Beginners, niveau 3

Deze cursus is bedoeld voor mensen die het spel al spelen, maar er meer van willen begrijpen. Niet elk spel past lekker in het gebruikte biedsysteem, maar hoe ga je daar verstandig mee om? De tegenpartij wil ook graag winnen en doet er alles aan uw biedsysteem te ontregelen. Preёmptieve biedingen zijn altijd een probleem. Wanneer past u dergelijke biedingen zelf toe en als de tegenpartij het doet, hoe reageren wij dan. Zelf spelen of de tegenpartij eventueel gedoubleerd tegenspelen. Dat soort vragen wordt behandeld. 

Meer informatie
Donderdag 26 september 2019
10 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 145,00
Dhr. H. (Hans) Lof
Boek: Leer wedstrijdbridge met Barry Westra (klik hier voor meer informatie)
19:30 - 22:00
Locatie: Kapel Olavhuis (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Bridge voor Beginners, niveau 1 (A)

Deze cursus is geschikt voor beginnende bridgers en vergelijkbaar met de cursus Klaverboekje op dinsdagavond. In deze cursus krijgt u een inleiding in bridge: hoe overlegt met uw partner, hoe brengt u het eigen contract tot een goed einde en hoe belemmert u de tegenpartij in zijn spel? Er wordt al veel gespeeld, want bridgen leert u met “met kaarten in de hand”. Aan het eind van de cursus kunt u al een aardig spelletje spelen. De cursus wordt gegeven op basis van de kersverse methode van de Nederlandse bridgebond (vijfkaart hoog) en maakt gebruik van Powerpoints. De docent zal het benodigde lesmateriaal in de eerste les toelichten. U kunt dit dan, indien gewenst, bij hem bestellen. Dit krijgt u dan bij de volgende les.

 

Meer informatie
Maandag 30 september 2019
10 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 145,00
Dhr. H. (Henk) Willemsens
10:00 - 12:30
Locatie: Denksportcentrum Bussum (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Chinees en Japans (Zen) schilderen (najaar - A)

De Chinese en Japanse schilderkunst hebben een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie. In beide vormen wordt geschilderd met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. Bron van het Japanse penseelschilderen is de Chinese inktschrijfkunst van kalligrafie. In deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt, waarvoor geen talent is vereist.

Materiaalkosten:  € 8,00. De prijs van een gehele set Chinese schildermaterialen is € 64,00 geworden. Af te rekenen in de les met de docente.

Meer informatie
Dinsdag 1 oktober 2019
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. (Ruomei) Tan
10:00 - 12:00
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >

Pagina's

Folder najaar 2019

 
Met dank aan onze sponsors:
Daatzelaar: www.daatzelaar.biketotaal.nl
Het Inktstation: www.oeps-inktop.nl
Keep an Eye Foundation: www.keepaneye.nl
MTH Accountantshttps://www.mth.nl/vestigingen/bussum/
OTC Fysiotherapiewww.otc-gooivecht.nl
Topcapital: www.topcapital.nl