Volksuniversiteit Naarden-Bussum

Bestellijst

Geen bestellingen

Agenda

Digitale fotografie studiedag 'De werking van de camera' najaar

Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. 

We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld.

Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Meer informatie
Zaterdag 22 september 2018
1 workshop van 6 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 40,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
Digitale fotografie in 3 fotostudiedagen: combi van FG400, FG402 en FG404

Digitale fotografie
Leer alle ins en outs van digitale fotografie onder leiding van ervaren fotograaf en beeldend kunstenaar Mels de Gooijer. In drie (ook afzonderlijk te volgen) fotostudiedagen leert u de mogelijkheden van uw camera maximaal kennen. De dagen zijn verdeeld in thema’s:

Fotostudiedag 1 De werking van de camera (FG400)
We behandelen de relatie tussen sluitertijd en diafragma en gaan deze direct toepassen in de praktijk. Met een oude analoge camera erbij wordt op heldere en inzichtelijke manier uitgelegd hoe een camera werkt, veel principes van deze oude camera’s zitten namelijk gewoon in hedendaagse camera’s. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Tijdens het fotograferen volgt uitleg over de werking van de camera en na afloop kijken we naar elkaars werk op een groot scherm. Behandeld wordt o.a. het effect van scherpte en onscherpte in een foto en wat dat voor functie kan hebben op het werk. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 2 De voorgrond, de achtergrond en wat zit daar tussen? (FG402)
In deze les gaan we aan de slag met verschillende lenzen. Wat voor effect heeft dat op de compositie, de ene lens “vertekent” veel, een andere weer niet. Wat is het belang en het effect daarvan? Voor dramatische landschappen en dynamische onderwerpen is een groothoeklens vaak erg mooi, voor een portret wordt vaak naar een “normaal-lens” gegrepen. Hoe werkt men met zulke lenzen en waar moet u op letten? De theorie wordt direct in de praktijk gebracht en we fotograferen op fotogenieke locaties. Korte uitleg en veel praktijk. Het werk wordt op een groot scherm bekeken en besproken. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

Fotostudiedag 3 Nabewerking en opslag (FG404)
Bij veel camera’s kunt u kiezen uit grote en kleine opnamestanden. Op de geheugenkaart kan men veel kleine bestanden kwijt en minder grote bestanden. Hoe opent u ze, verwerkt u ze en slaat u ze op? Wat is het verschil tussen een foto verbeteren en een foto veranderen? Met veel eenvoudige beeld bewerkingsprogramma’s kan men tegenwoordig al een hoop doen. In deze les kijken we naar de mogelijkheden die er zijn op gebied van kleur en lichtcorrecties en montages. Kort fotograferen en veel experimenteren met de resultaten. We maken met behulp van een kleine opstelling opnames die we gaan bewerken, bijvoorbeeld een onverwachte montage. De opdrachten en theorie worden in beknopte tekst uitgedeeld. Nodig: volle accu’s, lege geheugenkaart en pen en papier.

De fotostudiedagen zullen op verschillende locaties plaatsvinden.
Deze zullen later bekend gemaakt worden.

Meer informatie
Zaterdag 22 september 2018
3 lessen van 6 uur , elke 2 weken aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 100,00
Dhr. M. (Mels) de Gooijer
10:30 - 16:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
Bridge Hogerop - Ongehinderd Bieden

In deze cursus (les om de week) worden de volgende onderwerpen behandeld: Long suit trials en bieden met fit, Nieuwe kleur op 3-niveau, Preferentie, Tweekleurenspellen, Op weg naar 3SA en  Principle of fast arrival (slam bieden). Elke les bestaat uit een korte inleiding over de theorie en daarna veel spelen. 

 

Meer informatie
Maandag 24 september 2018
6 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 12:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Dhr. H. (Hans) Lof
Boek: Bridge Hogerop met Berry Westra, deel 1 en 2 (klik hier voor meer informatie)
12:30 - 14:30
Locatie: Spieghelwijck (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
Opfriscursus Beginnende Bridgespelers 1

Een korte cursus voor spelers die nu al min of meer regelmatig spelen maar toch behoefte hebben hun kennis op te frissen. (Bij voorkeur heeft u de cursussen Beginners 1 , 2 en de Praktijkcursus (of gelijkwaardig) inmiddels gevolgd). Iedere sessie bestaat uit een kort stukje theorie. Daarna is er ruime gelegenheid om aan de hand van voorgestoken spellen deze theorie in praktijk te brengen.

Meer informatie
Maandag 24 september 2018
4 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 15:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
15:00 - 17:00
Aanmelden wachtlijst >
Tekenstudio: Werken met kleur, de werking van kleur

In deze cursus voor tekenliefhebbers gaan we in diverse opdrachten kijken hoe kleuren een tekening kunnen verlevendigen en ondersteunen. In het lesprogramma wordt ingegaan op de aspecten primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Welke variatie en speciale effecten kan de tekenaar toepassen voor de meest uiteenlopende onderwerpen. In de opdrachten wordt geoefend met diverse tekentechnieken. De tekencursus is geschikt voor ieder die op een vrije en creatieve manier zijn tekenvaardigheden wil uitbreiden.

Benodigde tekenmaterialen: Een schetsboek met off white papier, ongeveer 125 gr formaat en plm. 30 cm bij 40 cm, met ringband, kleurpotloden set minimaal 12 stuk, potlood HB, gum en puntenslijper. U kunt deze tekenmaterialen aanschaffen via de docent (optioneel). Verwachtte kosten € 20,00.

Meer informatie
Maandag 24 september 2018
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 150,00
Mw. H. (Hanz) van der Hoeven
19:30 - 21:30
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
Chinees en Japans (Zen) schilderen 1

Chinees en Japans (Zen) schilderen

De Chinese en Japanse schilderkunst hebben een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie. In beide vormen wordt geschilderd  met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. Door de eeuwen heen ontstonden er in China veel verschillende schilderstijlen, zowel in het monochroom inkt-schilderen  als in het kleurrijke contour-schilderen. Benadrukt worden poëzie, eenvoud en in de weergave simplificeren tot de essentie. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst van kalligrafie. De bekende Japanse Sumi-E,  is schilderen met zwarte inkt. In deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen het beoefenen.

Materiaal kosten (optioneel): € 6,00 per les. Pakket boek en schildermaterialen voor de gehele cursus, vanaf. € 60,00- (Beide niet verplicht). Materialen af te rekenen met de docent. U kunt ook zelf Chinese of Japanse schildermaterialen meenemen.

Meer informatie
Dinsdag 25 september 2018
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. (Ruomei) Tan
10:00 - 12:00
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
Beeldhouwen in speksteen 1
Beeldhouwen in speksteen 1
Cursuscode: CR324

In deze cursus maakt u beeldjes (figuratief of abstract) uit speksteen, ook wel zeepsteen genoemd. Speksteen is een zachte en eenvoudig te bewerken steensoort die in prachtige kleuren voorkomt. Voor degenen die nog niet eerder in steen hebben gewerkt, is het een bijzonder materiaal om kennis te maken met het vormgeven in natuursteen. Gevorderden kunnen zich verder ontwikkelen in het beeldend vormen en toepassen van de vele bewerkingsmogelijkheden die speksteen biedt.

Zelf meenemen: grove houtrasp (liefst halfrond), aardappelmesje (niet scherp), grof en fijn schuurpapier, een oude handdoek en een schort.

Meer informatie
Woensdag 26 september 2018
10 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 180,00
Mw. Dr H. (Heleen) van der Minne
19:30 - 22:00
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adres gegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Chinees en Japans (Zen) schilderen 2

Chinees en Japans (Zen) schilderen

De Chinese en Japanse schilderkunst hebben een lange geschiedenis. De basis ligt bij de Chinese kalligrafie. In beide vormen wordt geschilderd  met speciale penselen, inkt en verf op rijstpapier of op zijde. Door de eeuwen heen ontstonden er in China veel verschillende schilderstijlen, zowel in het monochroom inkt-schilderen  als in het kleurrijke contour-schilderen. Benadrukt worden poëzie, eenvoud en in de weergave simplificeren tot de essentie. Bron van het Japanse penseel-schilderen is de Chinese inktschrijfkunst van kalligrafie. De bekende Japanse Sumi-E,  is schilderen met zwarte inkt. In deze cursus wordt een meditatieve manier van schilderen gebruikt. Voor mediteren is geen talent vereist. In principe kan iedereen het beoefenen.

Materiaal kosten (optioneel): € 6,00 per les. Pakket boek en schildermaterialen voor de gehele cursus, vanaf. € 60,00- (Beide niet verplicht). Materialen af te rekenen met de docent. U kunt ook zelf Chinese of Japanse schildermaterialen meenemen.

 

Meer informatie
Donderdag 27 september 2018
8 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 120,00
Mw. (Ruomei) Tan
19:30 - 21:30
Locatie: Buurtcentrum Uit-Wijk (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
Amsterdam - Spaarndammerbuurt

Amsterdam - Spaarndammerbuurt

De triomf van de sociale woningbouw. Na 1900 zien we hoe de revolutiebouw langzamerhand plaatsmaakt voor verantwoorde experimenten door sociaal bewogen architecten. Tegen 1930 is de ommekeer totaal: een groot deel van de buurt bestaat dan uit woningen op basis van de Woningwet. Maar door architecten als De Klerk en De Bazel wordt ook de esthetiek niet vergeten, zodat we kunnen spreken van een soort openluchtmuseum van de Amsterdamse School. Het Schip (nu museum) en het Spaarndammerplantsoen zijn terecht wereldberoemd. Verzamelpunt: Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein.

Meer informatie
Zaterdag 29 september 2018
1 excursie van 2 uur aanvangstijd 10:30
Prijs: € 15,00
Dhr. L. (Leo) Bogers
10:30 - 12:30
Locatie: Museum 'Het Schip' (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
Engels, basis (A2)
Engels, basis (A2)
Cursuscode: T710

This course can also be followed by students who do not speak Dutch. Vrijwel iedereen spreekt een beetje Engels, maar misschien wilt u uw kennis op een ontspannen manier opfrissen en uitbreiden.

Het genoemde boek op de website is juist en kan aangeschaft worden, zodra u bericht heeft gehad dat de cursus doorgaat.
Het genoemde boek in het programmaboekje wordt niet gebruikt3.

Meer informatie
Maandag 1 oktober 2018
22 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 235,00
Mw. F. (Frances) Logan
Boek: Fairway new 2 (klik hier voor meer informatie)
Dit is een voorbeeld tekst die als extra informatie bij een cursustitel wordt geplaatst. Daarbij komt deze tekst automatisch bij alle geplande cursussen o.b.v. de cursustitel.
14:00 - 15:30
Locatie: Bibliotheek Gooi en meer (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >

Pagina's