Per categorie:

  Per soort:Mattheus Passion

Waarom is de aria Erbarme Dich zo ontroerend? Dat hoort u tijdens deze ‘luister-lezing’. Berlioz zei eens: “Er is maar één God en dat is Bach en Mendelssohn is zijn profeet.”
Zes jaar heeft Mendelssohn gewerkt aan een uitvoering. Tegenwoordig kiest men weer voor de Bach versie. In deze lezing hoort u over getallensymboliek en hoe Bach de woorden in muziek omzet.


Waarom is de aria Erbarme dich zo ontroerend? Dat hoort u tijdens deze 'luisterlezing'. Berlioz zei eens: 'Er is maar één God en dat is Bach en Mendelssohn is zijn profeet'. Mendelssohn kreeg op zijn vijftiende verjaardag een partituur cadeau van zijn grootmoeder: de Mattheus van Bach. Het werk had honderd jaar in de kast gelegen, omdat het voor Bachs tijd te academisch en te ingewikkeld was. Zes jaar heeft Mendelssohn eraan gewerkt voor het tot een uitvoering kwam passend in zíjn tijd. Tegenwoordig kiest men weer voor de Bachversie. In iedere Nederlandse stad is wel een Mattheus te horen; de muziek raakt ons. Dat zegt iets over óns en niets over Bach en zijn tijd. In deze lezing hoort u hoe Bach de woorden in muziek omzet en hoe het zit met de getallensymboliek. Door de muzikale taal van Bach te ontrafelen wordt dit magistrale werk nog boeiender en inzichtelijker.

tijd: woensdag 14:00-16:00 uur
startdatum:14 maart 2018
plaats:Bibliotheek Gooi en meer, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum
docent: O. (Olga) Franssen
prijs: € 15,00
code: A038

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: